Nu ska luften mätas i Mölnlycke under två månader

För de som undrar över luftkvaliteten i Mölnlycke kommer svaret inom kort.
– Det ska bli spännande att se resultatet, säger luftkvalitetsexperten Håkan Solberg vid IVL.

ANNONS
|

Tidigare i marsi rapporterade Härryda-Posten om hur TV 4-profilen Marcus Oskarsson publicerat en rankning av luftkvaliteten på olika ställen i landet, där Mölnlycke lyftes fram som näst sämst i landet – vilket inte stämde.

Under onsdagen installerades en temporär, robust mätstation utanför Mölnlycke kulturhus för att mäta luftkvaliteten i centrum.

– Den här stationen kommer stå här i två månader för att mäta utsläppshalterna av NO2 och PM2.5, men även PM10 och PM1. Det gör man för att få reda på om det är några hälsorisker eller om man överskrider några gränsvärden, förklarar Håkan Solberg som är luftkvalitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är ett fristående och oberoende forskningsinstitut inom miljö och hållbarhet som ägs av Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning.

ANNONS

Den stora vita boxen må se anonym ut, men kraften sitter inuti. Mätstationen innehåller två viktiga instrument för att mäta luftföroreningar: ett för partiklar och ett för gasen kvävedioxid. Anledningarna till att mätstationen har placerats just här, är bil- och busstrafiken samt att det är mycket folk i rörelse – men också närheten till Hulebäcksgymnasiet.

– Det här är en plats som förmodligen har de högsta värdena i kommunen, säger Håkan Solberg och berättar att luftföroreningarna påverkar både växtlighet och människor. Särskilt känsliga är barn och personer med astma och allergier.

Biltrafiken står för minst 70 procent av utsläppen

Men det är inte enbart trafik och folktäthet som tas i beaktande vid valet av plats. Topografi spelar också roll, en plats i en sänka med mindre vind riskerar att uppnå högre värden än en blåsig plats på höjden. På frågan om luftföroreningar från flygplatsen skulle kunna tas upp av mätstationen svarar Solberg att det kanske skulle kunna ske om vinden ligger rätt, men att mätstationen troligtvis inte kommer göra det.

Dessutom har flygplatser egna mätstationer.

Håkan Solberg betonar vikten av att korrelera mätresultatet med väderförhållanden för att få så tydliga resultat som möjligt. Förutom en partikelmast, kommer den stora vita lådan också ha en vädermast när den är färdiginstallerad:

ANNONS

– Vädermasten mäter temperatur, luftfuktighet, vindriktning och vindhastighet, förklarar han.

Vad skulle kommunen kunna ta till för åtgärder om värdena visar sig höga på just denna plats?

– Begränsa trafiken, biltrafiken framför allt. Biltrafiken är åtminstone 70 procent boven i dramat när det gäller kvävedioxidutsläpp, säger Håkan Solberg och fortsätter:

– När det gäller partiklar är det viktigt att minska den totala biltrafiken. Även om du kör elbil som inte ger några utsläpp av kvävedioxid så genererar de tyvärr fortfarande ganska mycket partiklar i luften, i form av däckslitage och slitage på vägbana i och med att de ofta är tyngre än vad fossildrivna bilar är.

I Härryda kommun, som tillhör Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen, sker mätningar av luftföroreningar efter ett rullande schema. Om två månader kommer mätstationen köras vidare till Kungsbacka för att mäta där. I höst kommer mätstationen tillbaka till samma plats bredvid Mölnlycke Kulturhus för att mäta luftkvaliteten i ytterligare två månader.

– Det ska bli spännande att se resultatet, säger Håkan Solberg innan han hoppar in i bilen för att köpa nya skruvar till vädermasten.

LÄS MER:TV4-profilen Marcus Oscarsson rapporterade att Mölnlycke har Sveriges näst värsta luftförorening – expert avfärdar uppgifterna

LÄS MER:Skolchefen i Härryda: ”Vi har misslyckats”

LÄS MER:Inga spår kvar efter oljeutsläppet i Mölndalsån

ANNONS