Trots kyla fick elementen vara avstängda: ”Går jättemycket el”

På grund av höjda elpriser har många hyresgäster med kallhyror det extra tufft. En av dessa är Stefan Svernfors på Stationsvägen i Mölnlycke, som upplever att lägenheten skulle behöva bättre isolering.
– Förbo gör ingenting. Jag vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga längre.

ANNONS
|

I lägenheten, en etta på bottenplan på 4 323 kronor, är det tvåglasfönster och golvet är kyligt, även om elementen är på. Stefan Svernfors går runt i tofflor inomhus och håller upp en termometer som visar på drygt 16 grader.

– Det drar längs golvet. Även om värmen nu är inställd på 17 grader kommer den inte upp till det. Det går jättemycket el. Mer än hos min granne som har en tvåa och är mer hemma. Vi har jämfört.

Trots att han framfört detta till bostadsbolaget Förbo, menar han att han inte fått något svar på vad det kan bero på och vad som skulle kunna göras.

ANNONS

– Värdarna har varit här och byggubbar kom och skruvade åt ventilen i toaletten. Och gick och tittade. Fönsterbrädan är felmonterad, det sa de själva att den var. Den sluter tätt mot väggen ovanför elementet, och det ska den inte göra.

– Och byggubbarna pratade även om att det skulle behövas en tilläggsisolering. Lägenheten hänger delvis i luften.

– Men det har inte hänt något.

Stefan Svernfors går ut på sin balkong och pekar bort mot sitt fönster.

– Där syns den delen som hänger i luften. Ungefär 1,5 meter. Det är det som är skillnaden mot grannens lägenhet bredvid. Jag vet inte om det är därför det är så kallt på golvet.

"Där syns det som hänger i luften”. Stefan Svernfors pekar från balkongen.
"Där syns det som hänger i luften”. Stefan Svernfors pekar från balkongen. Bild: Julia Kero

Avstängd värme förra vintern

Under förra vintern hade han elementen helt avstängda, förutom i januari. En långvarig sjukskrivning har gjort ekonomin extra ansträngd, och därför har varje krona haft betydelse.

– Jag har inte haft råd. Folk kunde inte komma och hälsa på, de satt i dunjackor här. Och successivt har mat och allt blivit dyrare. Jag har varit tvungen att börja jobba halvtid i november. Jag hade inget val, för annars skulle det inte gå ihop alls. Jag hade mindre och mindre pengar hela tiden.

ANNONS

– Nu har jag råd att betala elräkningen, som kan bli runt 3 500 kronor om priset fortgår. Men ändå är det dragit och kallt i lägenheten.

Stefan Svernfors är orolig för höga elräkningar.
Stefan Svernfors är orolig för höga elräkningar. Bild: Julia Kero

På Hyresgästföreningen känner man till Stefan Svernfors situation.

– När det gäller kallhyror så har jag inte hittat någon som är värre utsatt än honom. Han har inte haft värme på under förra vintern, eftersom han inte hade råd med det. Lägenheten är kall på golvet, de har inte tagit honom på allvar, säger Jan Linde, ordförande för Hyresgästföreningen Härryda.

– Jag vet ju att de har jätteproblem med sina kallhyror, men i hans fall har de inte jobbat särskilt mycket. Hela det här Stationsväg-huset är ett problem. Det är ett av de äldsta husen, och alla har direktverkande el. Och när jag lyssnar på honom så verkar det som att han har gamla direktverkande elelement.

Hur kan man veta det?

– Oljeelement ger värme en stund efter det slagit av. Som det verkar slår dessa av och på, och ger låg effekt som gör att det går hela tiden. Och att lägenheten är dåligt isolerad. Det är uppenbart. Hans fall är extremt av två skäl, de ingriper inte och gör något. Och det andra är att det är kalla golv, det finns ingen värme under.

ANNONS

Förbo uttalar sig inte om enskilda ärenden

Hanna Holmström Tomic, Förbos kommunikationschef, skriver till Härryda-Posten att hon inte kan uttala sig i enskilda ärenden, men att deras ”generella förhållningssätt och budskap är att höra av sig till sina Förbovärdar, så att de kan göra en bedömning om eventuell åtgärd”.

Hon skriver också att hyresgäster på Stationsvägen i Mölnlycke betalar sin egen el och att det "är inga siffror som vi får ta del av utan det går direkt via Härryda Energi”.

När det gäller bostadsbolagets planer för området skriver hon att det finns en plan på att ”förbättra klimatskalet på Stationsvägen. Det är inget snabbt arbete som kan utföras på studs utan behöver planeras och prioriteras bland andra fastigheters behov ...Vi planerar inte lägenhet för lägenhet, utan snarare hus för hus så att det ska bli så effektivt som möjligt. När just Stationsvägen står på tur kan vi inte svara på i dagsläget”.

Fått låna ett externt element av sin mor

Några dagar efter att Härryda-Posten har varit förbi Stefan Svernfors, har hans mor lånat ut ett externt element till honom. Den står i mitten av rummet för att se om det kan göra skillnad.

– Trots att jag har stängt av lägenhetens två element är nu termometern på 19,4 grader. Och elförbrukningen har sjunkit, det kan jag se i min app. Mindre el och två grader varmare.

ANNONS

Vad tänker du om det?

– Ja, jag vet inte. Det säger ju något i alla fall. Förbo borde ju ha oljeelement. Det här är ju gamla elelement. Plus att det här elementet inte står där det är kallt mot väggen.

LÄS MER:Nu vänder det – snart kommer ljuset tillbaka

LÄS MER:Resenärerna om Härrydas mest sågade busslinje: ”Alltid sen”

LÄS MER:Nu finns nya e-tidningen!

ANNONS