Tre hotell i Härryda kommun om rekordturismen

Förra året stack siffrorna iväg för antalet gästnätter för kommunens hotell och campingar. Trenden syns extra tydligt hos Wendelsberg hotell och vandrarhem som redan nu räknar med ännu ett rekord – tack vare extra draghjälp.

ANNONS
|

Härryda-Posten har tidigare berättat att det gick bra för turistnäringen i kommunen under förra året. Härryda kommun placerade sig på plast 14 av de 33 västsvenska kommuner som är med på rankinglistan framtagen av Turistrådet Västsverige.

Marcus Andersson är kamrer på Wedelsberg hotell och vandrarhem. Förra året hade de över 14 000 gästnätter, vilket var rekord enligt honom.

– Vi kommet nog slå det i år. Det är verkligen en trend som har fortsatt, juli har varit väldigt bra.

Konsertsommar gynnade Wendelsberg

Majoriteten av besökarna är svenskar och utlandsgästerna kommer från Norden. I år har det varit extra många norrmän.

ANNONS

– Många av artisterna som har haft konserter här har inte spelat i Norge så det är många norrmän som har åkt ner till Göteborg för att gå på Metallica, Coldplay och Bruce, säger han.

Vad vill turisterna göra när de är här?

– Det är Göteborg som är huvudfokus. Man vill vara där och kanske kommer med bilen men inte vill ha den där inne. Då bor man här och tar bussen in till stan. Vi hyr ut lite cyklar och så och det går väl hyfsat bra, men det är Göteborg som drar.

Vad tipsar ni om att en kan göra i Härryda kommun som turist?

– Det är Råda säteri framför allt. Vår egen park där man kan promenera och andra promenadstråk. Gunnebo tipsar vi om också. Annars finns det inte så många turistmål i kommunen.

Tyska familjen valde Wendelsberg

En av familjerna som bott på Wendelsberg är en tysk sådan som håller på att checka ut när Härryda-Posten gör ett snabbt besök. De har varit i nationalparken Abisko i Lappland.

– Det var bra för nybörjare. Rutterna var tydliga och det var en lagom blandning av natur och närhet till boendet, säger pappan Tim Günther.

Deras nästa resmål är Oslo.

ANNONS

Varför valde ni att komma till Sverige?

– Vi har slutat flyga i år så vi sökte efter destinationer som kunde nås med tåg. Förra året var vi på Island och då förstod vi att vi tyckte om att åka norrut på sommaren för söderut blir det så varmt, säger Tim Günther.

Familjen har även varit en sväng i Stockholm och när de bott på Wendelsberg har de passat på att besöka Göteborg.

– Jag föredrar till och med Göteborg framför Stockholm. Det kändes mer romantiskt med spårvagnarna och de små, charmiga husen, säger mamman Agnieszka Kruczek.

Familjen Kruczek-Günther från Berlin har valt att lägga en del av sin semester i Härryda kommun. Från vänster: Agnieszka Kruczek, Tim Günther, Kaya Kruczek och Mika Kruczek.
Familjen Kruczek-Günther från Berlin har valt att lägga en del av sin semester i Härryda kommun. Från vänster: Agnieszka Kruczek, Tim Günther, Kaya Kruczek och Mika Kruczek. Bild: Cornelia Smedberg

Hällsnäs lockar med naturen

På Hällsnäs hotell märktes trenden förra året men i år har den avtagit något, svarar hotelldirektören Åsa Viken över mejl. Många av besökarna som kommer väljer Hällsnäs för närheten till naturen.

”En del paddlar kanot, nyttjar vårt spa och fiskar. Sedan är det många som bara är, äter gott, spelar ett parti boule om vädret tillåter annars har vi även ett spelrum med biljard och shuffleboard. Det brukar vara uppskattat.”

Scandic i Landvetter – turismens mellanlandning

Scandic Landvetters hotelldirektör Johan Djerf svarar också på Härryda-Postens frågor över mejl.

Märkte Scandic Landvetter av att det var extra mycket turister i kommunen förra året och fortgår trenden även i år?

ANNONS

”Svensken älskar att resa och upptäcka världen och där har vi blivit ett alternativ, antingen för att förlänga sin semester med att kombinera den med en härlig övernattning hos oss innan för att få till en smidig och lyxig start på resandet eller för att njuta ytterligare en extra dag vid sin hemkomst. Även Sverige växer på besökskartan och även där ger vi den unika möjligheten för tillresande att övernatta i nordisk stil och miljö mitt i terminalbyggnaden. Vi bidrar till den där lilla extra lyxen.”

Vad vill de göra?

”Vi ger möjligheten till det lilla extra i direkt anslutning till terminalen och resan ut världen. Vi är ju en del av porten till västra Sverige och allt det erbjuder vi för turister eller affärsresenären.”

Vad undrar turisterna över?

”Vi är ju en mellanlandning så självfallet kommer frågan om hur och hur man på smidigaste sättet tar sig vidare. Det är lika viktigt för oss att ha kännedom om flygplatsen som det är att vara behjälpliga och kunniga om hur man kommer vidare till sitt slutmål.”

Vad tipsar ni om att en kan göra i Härryda kommun?

”Vi beskriver Härryda som en naturnära och satsande kommun. Och med närheten dels till världen via flyg och sen Göteborg och Borås med sin bredd.”

ANNONS

LÄS MER:Turismen ökar i Härryda – 2022 var högsta noteringen någonsin

LÄS MER:Tyska paret turistar i Härryda: ”Allemansrätten is pretty cool”

LÄS MER:Vad hände med Billy Nyqvist, Hällingsjö djurpark och lejonet Leo?

ANNONS