Tyska paret turistar i Härryda: ”Allemansrätten is pretty cool”

Det tyska turistparet Johanna Ulrisch och Claudio Martino är en av tiotusentals som semestrar i Härryda kommun. De har vandrat i regnet en vecka och ser fram emot att utforska sjöarna i närheten av Attefallshuset de hyr, plocka svamp och åka in till Göteborg och utforska.

ANNONS
|

Paret kommer från Dietzenbach, en stad nära Frankfurt i Tyskland. I sommar sökte de efter naturen och hamnade i ett litet Airbnb i Härryda. Det är första gången som Claudio Martino, 31, besöker Sverige men Johanna Ulrisch, 23, har varit här förut. I fyra veckor vandrade hon och hennes familj längs Västkusten och såg flera delar av Sverige. Nu är hon tillbaka och har hamnat i ett litet Attefallshus i Härryda tillsammans med sin pojkvän Claudio.

– Allt är så vackert och man kan få så mycket naturupplevelser, jag tror att det är därför jag älskar Sverige så mycket, säger Johanna Ulrisch.

ANNONS

Nu är hon tillbaka i Sverige och har valt att bara fokusera på Västkusten. I en vecka har paret vandrat längs Bohusleden från Strömstad. På vägen passerade de en sjö där man kan dricka sjövattnet.

– Det var så rent, min mage blev inte ens konstig eller någonting, skrattar Claudio Martino.

Paret träffades på gymmet hemma i Dietzenbach under pandemin. Först växte en vänskap fram som sedan utvecklades till kärlek. Vandringen från förra veckan färgades av det ihärdiga regnet och Johanna och Claudio tvingades köpa nya regnställ.

– Det regnade igenom dem, men det gjorde inget för det var jättevackert och härligt ändå. Men det är lite kul när vi var i Turkiet, där det sällan regnar så mycket, blev det enorma översvämningar för att det regnade så mycket, berättar Claudio.

– Det är alltid så, var vi än åker på semester regnar det, säger Johanna och ler.

“Allemansrätten is pretty cool”

På vägen mötte de en schweizisk familj. Även om det finns vackra vyer och natur i Schweiz också har de inte allemansrätt på samma sätt som i Sverige och precis som i Tyskland är naturen mindre tillgänglig.

– Allemansrätten är rätt cool, säger Johanna.

– Ja, när man är i Tyskland är det något annat. Man kan se en fin plats man vill gå till men stöter alltid på ett staket på vägen för att det är någon som äger marken. Alltså, inget ont om miljonärer, men man förstår att de köper upp de vackra platserna, fyller Claudio i och skrattar.

ANNONS

Nu har paret hamnat i Härryda och ser fram emot en torrare upplevelse med skogspromenader, svampplockning, bad i sjöarna i närheten och turer in till Göteborg. De säger att det är den perfekta kombinationen av stad och natur.

– Det finns typ fyra eller fem sjöar nära här och jag vill se alla. Jag tror att svenskar har mer respekt för naturen än vad man har i Tyskland, säger Johanna.

– Johanna älskar naturen, man kan stoppa ner henne i vilken skog som helst och hon kommer vara glad i veckor, säger Claudio kärleksfullt.

Närheten till naturen lockade paret till Härryda

Och både skogspartier och sjöar finns det gott om nära den grå lilla stugan som paret har hyrt för veckan.

Varför valde ni Härryda?

– Det är den perfekta hybriden mellan natur och stad. Vi kan vara för oss själva här och det är inte så högljutt men vi har nära till buss som tar oss in till Göteborg, säger Claudio.

– Och det är väldigt vackert här, allt är så grönt, lägger Johanna till.

På vägen till Härryda träffade paret en annan familj som var ute med sin husvagn. De tipsade paret om att äta kanelbullar i Haga och gå ut och plocka gula kantareller som börjar komma nu. De ser fram emot att utforska Göteborgs krog- och nattliv och ska testa restaurangen på golfklubben intill stugan.

ANNONS

– Jag vill testa traditionell svensk husmanskost såsom köttbullar innan jag åker hem, säger Claudio.

LÄS MER:Turismen ökar i Härryda – 2022 var högsta noteringen någonsin

LÄS MER:Ukraina-ambulans på turné i Härryda

LÄS MER:22-årige Eric Hjorth från Landvetter flyttar till Kanada för att spela hockey

ANNONS