Thorwaldsson hyllade M-styrda Härryda kommun

Närmare 100 besökare kom till Hulebäcksgymnasiets aula under måndagen. Detta för att lyssna på den tidigare näringsministern Karl-Petter Thorwaldssons första maj-tal.
– Man kommer hit för att få energi och kraft, säger Patrik Linde (S).

ANNONS
|

Den tidigare näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) besökte Mölnlycke och höll tal under första maj. Han talade om arbetarrörelsens betydelse och utmaningar som finns i dagens politiska landskap i Sverige.

För Härryda-Posten berättade han att han är imponerad av kommunens framgång på flera plan. Han nämnde ett kommunen har ett framgångsrikt integrationsarbete, och att det finns en stolthet över partiets fyra nya mandat i Härryda kommun.

– Jag vill alltid besöka nya ställen och vi har en ganska fin tradition i Mölnlycke. Vi gick fram fyra mandat, så det känns som en framåt arbetarkommun, säger han och fortsätter:

– Kommunen har lyckats relativt bra med integration av nya svenskar och skaffat sysselsättning för dem flesta. Man har en relativt låg arbetslöshet och det finns en blandning av det nya Sverige som växer fram och en hel del industrier. Det är inte lätt att växa så i skuggan av en större stad i närheten.

ANNONS

”Finns stora risker med att ge SD inflytande över politiken”

Hur ser du på samarbetet som ibland äger rum mellan M-styret och de rödgröna som finns i kommunen?

– Det är inte bra när en kommuns budget styrs av ett lag, och den politiska ledningen av ett annat lag. Som jag har förstått det så finns det diskussioner nu för att undvika problem, och det är bra att det blir ordning och reda. En nackdel är att det är svårt för medborgarna att vara ansvarsutkrävande om många är med i den styrande majoriteten. Det skapar en risk att det blir otydligt vem man ska rösta på. Jag förstår varför man gör upp över blocken för det finns stora risker med att ge SD inflytande över politiken.

Karl-Petter Thorwaldsson visade prov på skicklig retorik under sitt tal. Han varvade talet med anekdoter, samhällsfrågor och humor. I 30 minuter höll han publikens uppmärksamhet och ofta var skämten förklädda i en dänga mot andra partier. Talet inleddes med en påminnelse om August Palm, den svenska socialdemokratins förgrundsfigur.

Hyllade Anna Lindh

Thorwaldsson avslutade sitt tal med en liten hyllning till den första kvinna som valdes till ett ledaruppdrag inom den svenska arbetarrörelsen – Anna Lindh. Den tidigare utrikesministern mördades för 20 år sedan.

– I sitt liv jobbade hon för mänskliga rättigheter. Jag tror att hon hade stått längst fram i första maj-tåget i år. Och ska vi hedra henne, 20 år efter mordet, så tror jag vi gör det allra bäst idag genom att tänka på alla människors lika värde.

ANNONS

Röda fanor vajade i vinden längs med Hulebäcksgymnasiets parkeringsplats och skapade en välkomnande omslutning för de cirka 100 besökarna. En av dem var Robin Hododi, som är en av partiets förtroendevalda.

– Talet var väldigt tydligt om vad socialdemokratin står för. Det viktigaste var påminnelsen om att alla har samma rättigheter, oavsett vem man är. Det var rörande och det är lätt hänt att man glömmer bort det. Jag tycker talet var kul, men samtidigt väldigt seriöst, säger Robin Hododi.

Socialdemokraternas ordförande i Härryda kommun, Kristin Arplöw, berättade att talet bara var starten på hennes första maj-firande.

– Nu ska vi knacka dörr på Säteriet för att informera om våran politik. Vi har många väljare där och det är fortfarande viktigt att få fram vårat budskap. Lågdeltagandet därifrån är ganska lågt för att vara kommunen. Sen ska jag till Götaplatsen i Göteborg för att lyssna på Ardalan Shekarabi, säger hon.

LÄS MER:Majbrasorna välkomnade våren – så firades Valborg i Hindås och på Wendelsberg

LÄS MER:Himmel och pannkaka! – Nu öppnar creperiet i Mölnlycke

LÄS MER:Så vill Sven Karlsson (M) få hemmasittarna tillbaka till Härrydas skolor

ANNONS