Stor flock av svanar färgade Vällsjön vit

Upp mot hundra svanar mellanlandade i Vällsjön i Pixbo under tisdagen. Fågelskådaren Jan Tallnäs var snabbt på plats för att få en glimt av en ovanlig sådan.
– De kommer inte ligga kvar här mer än en stund till, säger han.

ANNONS
|

Ett säkert vårtecken är hemvändande fåglar. En större flock sångsvanar som landade på den lilla Vällsjön drog uppmärksamhet till sig under tisdagsförmiddagen.

– En kvinna som gick förbi sa att hon har aldrig sett så många svanar här, säger Jan Tallnäs och nämner talet hundra i sammanhanget.

Han har rest från Mölndal för att titta på fåglarna. Under morgonen såg han på hemsidan artportalen (en databank av Sveriges lantbruksuniversitet, reds.anm.) att en större flock sångsvanar landat i sjön – och däribland den något ovanligare svanen – mindre sångsvan. Jan Tallnäs hann se en av dem.

Vad tänker du om att kunna se mindre sångsvan?

ANNONS

– Det är roligt! Vackert. De är fina. Det är lite ovanligt att se dem för de är få helt enkelt. Man ser dem kanske årsvis men inte många och ofta passerar de bara i flock. Det är roligt när de landar och att man får möjligheten att se dem.

Mindre sångsvan kallas även tundrasvan och häckar inte i södra Sverige. Sorten utmärks av att den har kortare hals och mindre gult på näbben än den vanligare sångsvanen, förklarar han.

– De är bara på genomflyttning från andra halvan av mars och en bit in i april. Jag vet inte riktigt var de övervintrar men jag tror det är södra Europa, säger Jan Tallnäs.

Jans livslånga intresse – fågelskådning

Han har monterat upp sin tubkikare vid vägkanten och pekar ut mot sjön som han tycker är en väldigt bra sjö för fågelskådning eftersom det är korta avstånd.

– De lite större som du ser här heter bara sångsvan. De kommer den här tiden på året. De är på väg till sina häckmarker norrut och upp mot Ryssland. Det är denna tid på året som man har störst chans att se sångsvan och mindre sångsvan ihop.

Fågelskådning är ett intresse som ligger varmt om hjärtat hör jag.

ANNONS

– Ja det är det, det har följt med genom livet. När jag var ung fanns inte sångsvanen häckande i södra Sverige. Den började komma nere i Småland på 1970-talet.

Vad finns det mer att säga om svanen?

– De har så fint läte! Det finns tre typer. Vanlig sångsvan, mindre sångsvan och knölsvan. Knölsvanen är den som vi egentligen har runt omkring oss. Den ser man alltid och har orange näbb och böjd hals. Det låg tydligen någon här i morse men just nu är det ingen, säger Jan Tallnäs.

LÄS MER:Utsläpp i Mölndalsån i centrala Mölnlycke

LÄS MER:Första singeln ute – Christian Wahlbäck om sitt band Angry By Nature

LÄS MER:Fri frukt i skolan i Härryda kommun kan snart bli verklighet

ANNONS