Stor driftsstörning – telefoner i Härryda kommun låg nere

Under måndagsmorgonen uppstod stora störningar i telefonikommunikationen internt och externt i Härryda kommun. En speciallösning för trygghetslarmen i hemtjänsten togs fram direkt.
– Det blir krångligare, men vi har varit med om detta förut, säger Anna Hildesson, verksamhetschef Vård om omsorg.

ANNONS
|

När de anställda på Härryda kommun kom till jobbet under måndagen märkte de att det inte gick att ringa – varken in eller ut. Kontaktcentret informerades och en lösning togs fram för att kommuninvånarna skulle kunna ringa in.

– Vi tog in andra operatörer så att vi snabbt kunde logga in oss och då fick vi igång samtalen in till kontaktcentret, säger Thérése Lindhardt, enhetschef på kontaktcenter med ansvar för telefonin.

Problemet berodde på operatören Tele2 som haft driftsstörningar i flera delar av landet. I ett första steg kunde inte heller kommunens enskilda tjänstemäns nås via telefon. Det problemet löstes, men det tog längre tid att komma fram än vanligt.

ANNONS

– Så man hinner lägga på innan man förstår att man kanske får svar. Här behöver Tele2 komma med mer information till oss, säger hon.

Vad gör ni nu?

– Vi har gått igenom funktionerna vi alltid går igenom. Det är hemtjänsten och det är larm, det är tjänsteman i beredskap. Det är inte vi som kan laga något, det är Tele 2 som kan göra det men vi följer allt som Tele2 gör jättenära, säger hon. .

Anders Lagerkvist är IT-chef.

– Vi har bytt tjänst. Nu är det en outsourcad tjänst som vi har köpt från Tele2. Det har varit i gång i snart ett år och vi har inte haft en så här stor driftstörning. Det var en kortare period när operatören gjorde förändringar på nätet men inte så här länge, säger han.

Påverkar inte trygghetslarmen märkbart

Kommunen fick snabbt ta fram en lösning för trygghetslarmen. Larmen i sig påverkades inte utan gick som vanligt till SOS alarm. Problemet var att återkopplingen från SOS alarm till kommunen inte fungerade.

– Trygghetstelefonerna gick fram till SOS. Däremot var det lite bekymmersamt när SOS alarm behövde ringa vår personal, säger Anna Hildesson, verksamhetschef för Vård om omsorg på kommunen.

ANNONS

En sjuksköterska och kommunens larmsamordnare skötte löste det med direktkontakt med SOS, förklarade Hildesson.

– Det är klart att det blir krångligare, men vi har varit med om detta förut så vi har bra rutiner. I dagsläget ser jag inte att det haft någon negativ påverkan, säger hon.

Fanns risk för någons hälsa?

– I och med att larmen går fram så ser jag inte det, det ska inte vara några problem, säger hon.

Efter lunchtid på måndagen fungerade telefonerna som vanligt igen utan fördröjning skriver kommunen på hemsidan:

Nu ska kommunens telefoner fungera igen efter förmiddagens störningar. Det ska gå att ringa både till och från kommunen. Om man fortfarande upplever problem så rekommenderar Tele2 att man startar om telefonen eller slår på och av flygplansläge.”

LÄS MER:Kvinna försökte fly landet med prostitutionspengar – åkte fast på Landvetter

LÄS MER:Så blev renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri

LÄS MER:Ica Kvantum i Landvetter hyllar ”Ica-Stig”

ANNONS