Så blev renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri

Spåren av George W. Bush är kvar i mangårdsbyggnaden på Råda Säteri, som genom en mångmiljonrenovering fått sig ett rejält ansiktslyft. Men känslan är fortfarande att det är en flera hundra år gammal byggnad besökaren kliver in i. Följ med in i den nygamla byggnaden!

ANNONS
|

När Härryda-Postens utsända besökte mangårdsbyggnaden i våras balanserades det över spånskivor, som låg över det 250 år gamla bjälklagret. Det gamla husets insida var naket, lager av tidigare renoveringar syntes här och var. Bland annat en tapet från 30-talet.

Gustav Ekman som ägde gården i början av 1900-talet var förtjust i bruna toner, vilket syntes på väggfärgerna. När han dog målade hans änka allt i ljusblått och turkos. Det är i alla fall en teori som Svante Stignor, en av de två projektledarna, presenterade när han visade de olika lagren som brutits loss från väggarna.

I ett fönster på ovanvåningen hade flera kända personer som besökt säteriet genom historien ristat in sina namn. Bland andra den tidigare amerikanska presidenten George W. Bush som var där i samband med sitt Göteborgsbesök 2001.

ANNONS

Nu är renoveringen färdig, som gjordes för att kunna fortsätta ha restaurangverksamhet i huset.

Spåren av George W. Bush är kvar. Likaså är kakelugnarna orörda. I övrigt har mangårdsbyggnaden, som funnits sedan år 1772, renoverats med varsam hand.

Projektledarna: ”Roligt att se hur fint det har blivit”

Mikael Johansson och Svante Stignor har fått äran att projektleda ombyggnationen. De två har varit med från start, arbetat med arkitekter och kommunens projektörer, lett upphandlingar och bygglett renoveringen.

– Det är roligt att se att det har blivit så fint som det har blivit. Man har sett ritningar, skisser och färgsättningar och undrat om det blir så bra som på skisserna. Men det har blivit väldigt, väldigt bra när det blev färdigt, berättar Mikael Johansson om det färdiga resultatet.

Men allt har inte flutit på helt smärtfritt. En k-märkt byggnad, alltså en som är kulturhistoriskt värdefull, som detta handlar om, är av en större utmaning rent byggnadstekniskt.

– Ja, trapphuset var full med gammal eternit, som det då är asbest i. Vi fick sanera. Och sedan skulle ju trapphuset byggas tillbaka för att klara dagens brandkrav. Där var det lite stök i hur vi ska få det att se gammalt ut och ändå klara alla brandkrav. Så exempelvis där var det mycket diskussioner om hur vi skulle bygga, vilka material vi fick använda, och vad vi fick bygga.

ANNONS

För att se till att allt gick rätt och riktigt till har länsstyrelsen och en byggnadsantikvarie följt arbetets gång.

– Vi har frågat innan vi gjort något ”kan vi göra så här?” En gång i månaden minst har de varit här och tittat. Man har nya krav som ska uppfyllas och gamla krav och önskemål på huset. Den ekvationen är svår emellanåt att få ihop, fortsätter Johansson.

Ett nytt snickarbrev har lagts in i väggen vid entrén

Bland annat är köket nu moderniserat. Alla element i huset är utbytta till nya, som ser ut som äldre varianter. En tapet i ett av rummen har tillverkats enkom för ändamålet. Och på övre plan har golvet handmålats i ett kvadratiskt mönster.

– Det tog väl i princip hela sommaren att måla övervåningen och första våningen i det här gamla mönstret, som man hittade. Så det är väldigt, väldigt mycket handarbete så kan man säga. Och det är målat med linoljefärg alltihopa.

Kristallkronorna i huset togs ned och restaurerades, och nästan alla har hunnit hängas tillbaka. Renoveringen har totalt sett varit budgeterad till 23 miljoner kronor, inkluderat projektering och förarbete. Det är en summa som har hållits.

– Det som har ändrats från utgångsplanen är väl att när man rev i mittsektionen på huset hittade man gamla färgsättningar och mönster som man inte visste om fanns. Vilket gjorde att man då tog ett nytt omtag.

ANNONS

Vad var tanken för början?

– Jag kommer inte ihåg färgsättningen som var. Men det blev en mörkare färgsättning nu än vad tanken var från början, säger Mikael Johansson.

Svante Stignor fyller i:

– Vi hade en färgantikvarie som undersökte och fick fram massa olika färger. Så färgerna är ju tagna från tidigare år så att säga. De har funnits i huset en gång i tiden.

I matsalen finns numera en liten palett vid ett fönster som visar de ursprungliga färgerna i huset.

– Där har vi satt en glasbit över, den får vi inte ta bort utan den är bevarandepliktig kan man väl säga, förklarar Johansson.

Under renoveringarna har det bland annat hittats ett snickarbrev från år 1930, den är nu dold under väggen igen.

– Där har bygg och snickarna skrivit på samma ställe. Så om någon renoverar i framtiden kan de hitta vad de har skrivit.

LÄS MER:Följ med in i renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri – med spår av George W. Bush

LÄS MER:Farliga ämnen i leksaker – Halloweensaker värst

LÄS MER:Flygpassagerare om tågstation vid Landvetter flygplats – ett uppskattat besked

ANNONS