Smugglade narkotika för ett värde av 1,4 miljoner kronor

Tullen beslagtog två paket på Postnord i Landvetter. Efter omfattande spaningsarbete nystades en stor narkotikahärva upp. Nu döms fem personer till sammanlagt tolv och ett halvt års fängelse. De har handskats med narkotiska preparat till ett gatuvärde om 1,4 miljoner svenska kronor.

ANNONS

Det hela började den 30 december 2022 när en postförsändelse från Polen kontrollerades på Postnords terminal i Landvetter. Försändelsen innehöll 40 000 tabletter av det narkotikaklassade sömnmedlet Zopiklon och var adresserat till en man i 25-årsåldern bosatt i Göteborg.

Två veckor senare kontrollerade tullen ytterligare en postförsändelse från Polen, denna gång adresserad till en annan göteborgare, även denna i 25-årsåldern. Paketet innehöll ytterligare 28 000 tabletter av zopiklon, men även 10 000 tabletter av potenshöjande medel för män.

Tullen kopplade snabbt ihop försändelserna och en misstanke om en ljusskygg, organiserad verksamhet började gro. Beslut togs att göra en kontrollerad leverans till mottagaren. Tablettkartorna ersattes av påsar med mjöl och salt av motsvarande vikt, och paketet återfördes i postflödet.

ANNONS

Den sammantagna utredningen visar att en Göteborgsbo i 40-årsåldern organiserat narkotikasmugglingen och att han har använt sig av medhjälpare vid paketuthämtning, och en efterföljande leverans.

Tullen höll span på paketet

Tillslaget mot smugglingsligan skedde bara några dagar efter att tullen upptäckt den andra leveransen. Mannen i 25-årsåldern, som paketet var adresserat till, levererade det till två andra personer på IKEA:s parkering i Bäckebol. Tullen som hade span kunde sedermera gripa de här två personerna, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 35-årsåldern, i parets bostad. I lägenheten hittades även en stor mängd Zopiklon-tabletter och doping-preparat.

Samtidigt gjorde tullinspektörer tillslag på flera andra adresser. Mannen i 25-årsåldern som hämtade ut paketet greps i sitt hem. Den andre mannen i 25-årsåldern som stod som mottagare till den första försändelsen greps på sin arbetsplats i Göteborg.

Huvudmannen greps i sin tur i Täby samma kväll. I förhör med tullpersonal förklarar han att han frigavs från fängelset under våren 2022 och behövde tjäna pengar. Mannen hävdar dock att han endast var en mellanhand. Han kom i kontakt med sin uppdragsgivare via en gammal vän.

Preparaten har ett gatuvärde på 1,4 miljoner kronor

När Tullverket i förhör undrar över den påstådda uppdragsgivaren, så berättar den dömde att de hade kontakt via chattprogrammet Wickr:

– Han bor inte i Sverige, för jag skrev att det var kallt och jävligt väder. [...] Och då svarade han att “där jag är så är det aldrig kallt” och då är man ju inte i Sverige. Det är den känslan jag fått också för att han svarar på udda tider. Han är någon sorts datanörd, han är inte en typisk kriminell. Man märker det när man skriver med honom [...]. Det är han som driver hela nätverket.

ANNONS

Totalt beslagtog Tullverket 42 852 narkotikaklassade tabletter, 3 718 dopingklassade tabletter samt drygt en liter dopingmedel i vialer, till ett gatuvärde om 1,4 miljoner svenska kronor.

Sammanlagt straff: 12,5 år i fängelse

Samtliga inblandade nekar till brott och förekommer under flera avsnitt i belastningsregistret, förutom kvinnan. Den person som tingsrätten pekade ut som huvudman döms till 3 år och 6 månader i fängelse och övriga fyra får skaka galler i två till tre år, för flera typer av grova narkotikabrott.

Kvinnan som dömdes berättade i förhör att pojkvännen tog med sig kartonger till hennes lägenhet när han flyttade in. Hon ifrågasatte aldrig vad som fanns i dem, men att hon inte kunde tänka sig att det rörde sig om illegala substanser. Detta bedömde tingsrätten som bluff och båg och hon dömdes eftersom hon anses att ha främjat pojkvännens verksamhet.

LÄS MER:Misshandlade flickvän vid fem olika tillfällen – döms till fängelse

LÄS MER:Hindåsbor föreslår: ”Gör en park på Bocköhalvön”

LÄS MER:Efter domen: Så tänker rektorer i Härryda kommun kring simsäkerheten

ANNONS