Så säger byggbolagen om Landvetter Södras framtid

Stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra drabbades under förra veckan av ett avhopp då byggbolaget Serneke lämnade det konsortium som ska bygga den första etappen i Härryda kommuns framtida nya stad. Härryda-Posten frågade kvarvarande byggbolag om deras syn på framtiden för Landvetter Södra.

ANNONS

Och plötsligt var de bara fem kvar. I förra veckan meddelade västsvenska byggjätten Serneke att bolaget drog sig ur stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra. Anledningen förklarades vara det försämrade konjunkturläget samt regeringens omtag med järnvägsbanan Göteborg-Borås. Därmed övergick Sernekes andelar till de övriga, kvarstående bolagen Skanska, Riksbyggen, GBJ Bygg, Wallenstam och Nordr som alltsedan 2019 bildat det konsortium som tillsammans ska genomdriva den första etappen med cirka 4 500 bostäder.

Men från de övriga byggbolagen var det tyst. Och när Härryda-Posten kontaktar de fem bolagen med fyra frågor är det inte alla frågor som får svar. Inget av bolagen vill kommentera att Serneke lämnat. Inte heller svarar bolagen på frågan om de, givet det försämrade konjunkturläget, överväger att följa Serneke och lämna Landvetter Södra. Huruvida regeringens omtag av järnvägen påverkar bolagens förtroende för stadsprojektet, givet att Landvetter Södra i senare etapper planeras bli ett stationssamhälle, besvaras inte av ett enda bolag. Ett av bolagen svarar inte överhuvudtaget på Härryda-Postens frågor.

ANNONS

Samtidigt uppger de fyra bolagen som svarat likalydande omdömen om Landvetter Södras potential. Av svaren att döma är engagemanget i projektet så långsiktigt att konjunktursvängningen i grunden inte påverkar projektet.

– Såväl planering som genomförande av stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra kommer ske under så lång tid att konjunkturen kommer att variera, säger Jannice Wahlström, projektchef för Nordr i Väst i ett uttalande till Härryda-Posten.

Wahlström menar även att förutsättningarna framöver är goda.

– Som långsiktig bostads- och samhällsutvecklare ser Nordr dessa variationer som naturliga. Därför ser vi, även med dagens konjunktur, goda förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av Landvetter Södra.

Riksbyggen: ”Planerna ligger fast”

Anders Sandberg som är marknadsområdeschef på Riksbyggen i Storgöteborg uppger till Härryda-Posten att bolaget är en långsiktig samhällsutvecklare.

– Våra planer ligger fast när det gäller utvecklingen av Landvetter Södra, säger Sandberg som påpekar att Riksbyggen ser fram emot det fortsatta arbetet med stadsdelens utveckling och lägger till:

– Att vara med och bygga en ny stad spänner över många år, till och med flera decennier. Under den långa tiden kommer konjunkturerna att både gå upp och ned och förutsättningar kommer att ändras, det är helt naturligt och något man får räkna med i den här typen av samhällsbyggnadsprojekt.

ANNONS

Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik ger en nästan likalydande kommentar.

– I den här typen av stadsutveckling som sträcker sig över många år så räknar vi med att konjunkturerna kommer att både gå upp och ned och förutsättningar kan förändras. Vi ser fram emot fortsatt arbete med Landvetter Södra.

Även på Region Väst hos Skanska menar affärsutvecklingschefen Henrik Gustavsson att bolaget ser fram emot att ta sig an Landvetter Södra.

– Vi ser att utvecklingen som sker i Landvetter Södra kommer att pågå under lång tid och det kommer att gå både upp och ner i konjunkturen under denna tid. Skanska, som långsiktiga samhällsbyggare, ser fortsatt mycket positivt på den fortsatta utvecklingen av Landvetter Södra.

GBJ Bygg har inte svarat på Härryda-Postens frågor.

Frågorna till konsortiets medlemmar

• Har ni en kommentar på att Serneke lämnat?

• Serneke hänvisade till det försämrade konjunkturläget. Ser ni samma risker?

• Serneke hänvisade också till regeringens omtag med järnvägsbanan. Delar ni oron över att omtaget med järnvägen (inför framtida etapper) riskerar försena dragning av nya spår?

• Överväger ni att lämna Landvetter Södra?

LÄS MER:Infastrukturministern efter Ola Sernekes kritik: ”Trafikstarten ska inte försenas”

LÄS MER:Ola Serneke lämnar Landvetter Södra på grund av konjunkturläget och regeringens omtag med järnvägen

ANNONS