Regeringen dissar Härryda – inget lokalt lantmäteri

Det blir nobben för Härrydas önskan om ett kommunalt lantmäteri. Regeringen går på Lantmäteriets linje och säger nej. – Synd och tråkigt, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Härryda kommun kommer inte få inrätta en egen, lokal lantmäterimyndighet. Detta står klart efter förra veckans regeringssammanträde då regeringen gick på Lantmäteriets linje. Härryda-Posten har tidigare skrivit (29/11-22) om att Lantmäteriet rekommenderat avslag på kommunens ambitioner .

Lantmäteriet menade bland annat att kommunen inte skulle kunna bedriva en effektiv verksamhet ”som uppfyller kraven på upprätthållande av kompetens”. Regeringens bostadsminister Andreas Carlson (KD) håller med och skriver i sitt beslutsunderlag att:

”Regeringen gör således bedömningen att Härryda kommun inte kommer nå upp till lagens krav."

Vorberg beklagar regeringens nej

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande, beklagar beslutet.

– Synd och tråkigt att inte heller den nya borgerliga regeringen vill bidra till effektiviseringar inom samhällsbyggnadsprocesserna. Jag hade lite högre förväntningar på den, eftersom tidigare vänsterregering också sa nej, säger han till Härryda-Posten.

ANNONS

Hur påverkar detta kommunens möjligheter till kommunutveckling?

– Det påverkar inte så mycket. Vi har ju inte haft det tidigare och jag har fått signaler om att den centrala Lantmäterimyndigheten blivit effektivare. Syftet var ju att möjliggöra snabbare och effektivare processer med lantmäteriförrättningar även i Härryda kommun. Men som sagt, vi förhåller oss till de förutsättningar som ges.

Frågan om en kommunal lantmäterimyndighet får därmed anses vara död och begraven.

– Vi lägger inte mer tid och resurser på detta i nuläget. Skulle det uppstå långa väntetider framgent igen så får vi ta upp det för diskussion. Det kanske skulle kunna vara en uppgift för Göteborgsregionens kommunalförbund GR åt alla kommunerna, förutom Göteborg och Mölndal som redan har egna, avslutar Per Vorberg (M).

LÄS MER:Planen: Hundratals bostäder vid Chalmers golfklubb – beslut väntas

LÄS MER:Listan: 11,5 miljoner kronor för dyraste huset i Härryda kommun under april

LÄS MER:Adrian Keoghs historia blev viral på Instagram – fick ingen hjälp på Landvetter flygplats

ANNONS