Priset på villor i Härryda störtdök – uppgång väntas

Under nästan hela 2022 gick villapriserna ner – för att sedan störtdyka under hösten och landa i det största procentuella fallet i hela Västra Götaland på drygt 19 procent.
– Vi jämför oss ofta med våra kranskommuner som Partille, Mölndal, Ale och visst de ligger lägre än vad vi gör med det är inte en sådan stor skillnad. säger Caroline Ljung, mäklare på Fastighetsbyrån i Mölnlycke.

ANNONS

De senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik visar prisutvecklingen på bostäder för 2022. Gällande villapriserna toppar Härryda kommun listan med det största fallet i hela Västra Götaland. Här har priset i genomsnitt sjunkit med 19,2 procent och en villa kostar i snitt 5,4 miljoner kronor. I Västra Götaland är respektive siffror 9,7 procent och 4,1 miljoner.

Minskningen på nära en femtedel i Härryda beror på flera faktorer enligt mäklaren Caroline Ljung.

– Dels beror det på kriget i Ukraina, inflationen, ökade räntor, ökade matpriser och bränslepriser. Folk har hållit i pengarna. De som inte måste köpa har valt att avvakta.

ANNONS

Förvånar minskningen dig?

– Jag har jobbat som mäklare i Härryda kommun i 11 år. Det har varit en stadig prisökning sedan dess så det är inte konstigt att det går ner. Men visst, 19 procent är en stor skillnad om du köpte när det stod som högst under 2021 och 2022, säger hon och förklarar att priserna nu är tillbaka på en nivå som de låg på innan pandemin då många ville bo större.

Förra året såldes 323 villor i Härryda, vilket ligger inom det normala spannet enligt Caroline Ljung.

En vändning kan vara på väg

Efter en lång tid med nedåtgående kurva anar Caroline Ljung en vändning uppåt.

– Vi på kontoret upplever att antalet spekulanter har ökat efter årsskiftet. Precis innan årsskiftet sålde vi en hel del på förhand. Vi skrev tre kontrakt på kontoret förra veckan och har ett planerat den här vecka.

För tillfället har mäklarfirman flest objekt ute till försäljning i Landvetter. Prissänkningen har delvis bidragit till längre säljtider.

– Vissa objekt har fortfarande sålts som vid en normal försäljning medan andra har tagit tre eller fyra månader till och med. Och det försöker vi förbereda säljarna på också att man får vara beredd på en längre försäljningstid och att det blir fler visningar.

ANNONS

Fördröjningen i försäljning märks i alla priskategorier och typer av objekt.

– När det gäller objekt med renoveringsbehov tar spekulanterna höjd för att man ska in med ännu mer pengar.

”Det är köpläge”

Hur säljarna resonerar utifrån rådande läget ser olika ut enligt Caroline Ljung.

– Vi försöker förbereda säljarna så gott vi kan på att vi sätter ett utgångspris utifrån dagens marknad och att det har gått ner. Sedan är det klart att det finns de som har startat sin försäljning innan prissänkningen och några av dem sitter ju i en situation som är lite tuff.

Hon tillägger att många dock har bott i samma villa under många år och därför i slutändan varit med om en prisökning.

Om man går i köp- respektive säljtankar, vad ska man tänka på?

– Som köpare är det en bra tid att köpa nu. Att nå den absoluta botten på prisnivå vet vi inte när det inträffar eller om det redan har inträffat och att det nu är på väg upp är mycket möjligt. Så jag skulle säga att det är köpläge, säger Caroline Ljung och fortsätter:

– Ska man sälja gäller att man har rätt förväntningar på slutpriset och tidsspannet vad det tar att sälja. Räkna med lägre pris och längre tid. Köper man en ny bostad kan det vara bra att tänka på att ha lite mer tid på sig till tillträde.

ANNONS

LÄS MER:Så länge kan du få vänta på en lägenhet i Härryda kommun

LÄS MER:Då införs Västtrafiks nya zoner i Mölnlycke

LÄS MER:Patricias barn blev svårt sjuk i RS – vill varna andra

ANNONS