Peter fick nog – flyttar anrika skomakeriet till Mölnlycke

Skomakaren Peter Lilleberg, som drivit Servicehörnan i gallerian Femman i Göteborg, hade under flera år känt stress över skyhöga hyror och orimliga öppettider. Till slut fick han nog och tog sitt pick och pack och flyttade verksamheten till sin ”mansgrotta” i Mölnlycke.
– Går jag i konken här så är jag glad i alla fall, säger Peter.

ANNONS
LocationMölnlycke|

På tjänstebilen som står parkerad utanför Peters Lillebergs hem i Mölnlycke står det i vita bokstäver att Servicehörnan ligger i Nordstan, men det stämmer inte längre. Numer ligger det anrika skomakeriet i Mölnlycke, närmare bestämt i bottenvåningen i Peters hem.

Servicehörnan som legat i Femmanhuset i Göteborg sedan starten 1972 togs över av Peter för 23 år sedan. Men 2016 i samband med en renovering av gallerian blev situationen allt tuffare för Peter.

– Det har bara blivit dyrare och dyrare, det var en jäkla maffia-höjning de gjorde. Inklusive moms och alla jävla avgifter så betalade jag 47 300 kronor för 59 kvadratmeter och sen två anställda. Det blir inga pengar över, säger Peter.

ANNONS

Plötsligt hörs de berömda första stroferna från Gudfadern-filmen – Peters mobilsignal. Han rättar till sin bluetooth-öronsnäcka:

– Ja, hallå det är Peter.

Det är butikerna inne i Göteborg som oroligt ringer till Peter och undrar hur det blir nu när han stängt.

– De blev ju jätteledsna för jag hjälpte ju dem också med kemtvätt och skrädderi, säger han.

– En advokatbyrå ringde i morse och sa: ”Vad fan ska vi göra nu?”

Förutom de höga hyrorna var kravet på långa öppettider och helgöppet något som fick bägaren att rinna över.

– Det är ju ingen som klackar dojjer på söndagar, säger Peter.

– Min tanke var så här: stannar jag kvar så går jag i konken, flyttar jag hit så chansar jag. Går jag i konken här så är jag glad i alla fall, då vet jag att jag försökt. För jag vill inte kämpa som en idiot och inte få några pengar själv.

”Mansgrottan” blev skomakeri

Förutom att Peter nu slipper den höga hyran, har han också krympt arbetsstyrkan. Tidigare hade han två anställda, nu är det bara han själv som jobbar men han erbjuder fortfarande samma tjänster som tidigare.

Hur kom det sig att det blev Mölnlycke då?

ANNONS

Peter pekar mot taket:

– Jag bor ju här ovanpå, säger han och skrattar.

– Detta var ju min mansgrotta, så att säga.

Tror du det finns tillräckligt med kunder i Mölnlycke?

– Det vet jag inte, det är en jävla chansning jag gör, men vad ska jag göra då? Jag hade väl gått i konkurs då.

Igår hölls den stora invigningen, då bjöd Peter på hamburgare och rabatterade tjänster, 30 personer trotsade regnrusket och tog sig ut till hans skomakeri med sina trasiga dojor.

– Jag har varit superstressad över allting, det var inte bara hyrorna utan lönerna. Jag har ju hållit på med hyresvärden sen 2018 och sagt: ”jag orkar inte, jag fixar inte detta”. Så sa jag till frugan: ”äh va fan jag tar hit det”. Nu känner jag mig mycket, mycket lugnare, säger Peter Lilleberg.

LÄS MER:Ungdom från Härryda kommun hittades avliden efter att ha avvikit från familjehem

LÄS MER:Östermalmshallen i Mölnlycke nominerad till pris – igen

LÄS MER:Baha om branden i Hindås: ”Fan det går inte att släcka”

ANNONS