Baha om branden i Hindås: ”Fan det går inte att släcka”

I fredagskväll tog livet en plötslig vändning för Baha Sultan och Nagham Abdullah i Hindås. En kastrull med olja tog eld under ett oövervakat ögonblick och hemmet fylldes snabbt med rök.
– Det var helt grått och mörkt i hela huset, säger Nagham.

ANNONS
LocationMölnlycke, Hindås|
|

På dubbelsängen i ett litet hotellrum i Mölnlycke sitter makarna Baha Sultan, 63, och Nagham Abdullah, 49. Flimret från tv:n målar rummet i blått. För bara några dagar sedan var Baha och Nagham lyckligt ovetande att det var här de skulle tillbringa sina nästkommande nätter. Vanligtvis bor de i en stor villa i Hindås men i fredagskväll tog allt en abrupt vändning.

Nagham hade just kommit hem från jobbet som arbetsledare på ett företag som tillverkar kretskort. Hon stod i köket och kokade kött. På en avstängd platta bredvid stod en kastrull med olja.

– Jag skulle bara snabbt in till badrummet och tvätta händerna, berättar Nagham.

ANNONS

Samtidigt klev Baha ut ur duschen när han plötsligt hör hur brandlarmet börjar tjuta. I köket möts han av halvmeter höga lågor som slår upp från kastrullen som stått vid sidan av.

– Jag försökte slänga en trasa ovanpå men det gick inte och så började det brinna upp i själva fläkten, berättar Baha.

Den tjocka röken började snabbt sprida sig i huset.

– Jag tänkte bara att jag måste lufta, så jag öppnade alla fönster och ut på altanen och tänkte: ”vad fan det går inte att släcka kastrullen”.

Samtidigt ringde larmbolaget upp Nagham som befann sig i badrummet.

– Jag trodde det var nåt fel, att larmet måste uppdaterats eller något men när jag kom ut ur badrummet så märkte jag med en gång att det var massa rök.

Vad kände du då?

– Då kände jag mig chockad, det var helt grått och mörkt i hela huset.

Baha sprang snabbt ut till garaget och hittade en brandsläckare. Raskt tillbaka i köket lyckades han släcka elden i kastrullen, men elden hade hunnit sprida sig upp i fläkten, han kunde se att det brann innanför fläktkåpan som blivit glödhet. Brandskummet kom inte åt elden innanför kåpan och Baha blev allt mer orolig att elden skulle sprida sig vidare upp genom huset. I fjärran tonade brandbilarnas sirener upp sig.

ANNONS

Räddningstjänst och grannar till undsättning

Larmet nådde SOS vid sextiden och sju räddningstjänstenheter var på plats inom några minuter, enligt Naghams uppskattning. Brandmännen som kom till undsättning sa till Baha att lämna huset och låta dem sköta resten.

– Hade elden kommit upp till vinden och isoleringen hade det kanske blivit värre men tack och lov så kom de i tid, säger Baha.

Rökskadorna hade lämnat en kraftig stickande doft i hela huset. Plötsligt stod de utan tak över huvudet på en fredagskväll i januari.

– Vi har fantastiska grannar, de ställde verkligen upp, säger Nagham.

– De var så snälla, vi åt middag ihop och de kom med kläder och hjälpte oss.

Familjen fick först ta in på hotell i Landvetter men nu bor de i Mölnlycke i väntan på att huset ska saneras.

Hur branden startade är fortfarande ett mysterium, plattan som kastrullen stod på var avstängd och hade inte använts på ett dygn. Deras enda gissning är att kokande vatten från den ena kastrullen träffat spisens touchpanel och satt igång den avstängda plattan. Trots oturen slutade allt gott och ingen kom till skada. Men när de får flytta tillbaka vet de inte.

– Jag snackade med de som sanerar idag och de sa kanske en vecka, säger Baha och vänder handflatorna mot taket i en gest av ovisshet.

ANNONS

LÄS MER:Olycka vid deponi i Hindås – dumper har vält

LÄS MER:Brand i villa i Hindås

LÄS MER:Kvinna påkörd vid övergångsställe i Landvetter

ANNONS