Mer mat går åt i skolorna i Härryda: ”Tagit höjd”

Höjda råvarupriser, dyrare el och höjda räntor. Många hushåll sliter med att få ihop ekonomin. Det är sannolikt en förklaring till att elever i Härryda nu äter mer skolmat än tidigare.

ANNONS
|

För några veckor sedan publicerade SVT en granskning som visade att flera skolor i Stockholms län signalerar att det går åt mer mat i skolan än tidigare.

Det är en utveckling som syns också i Härryda, men det har inte kommit som någon överraskning, enligt Marina Dahlgren, enhetschef på måltidsservice.

– Kommunen har ett bra prognosarbete och en bra omvärldsbevakning. Vi tog höjd för detta redan innan sommaren, då redovisades det för våra politiker att det kommer slå till på ett eller annat sätt. Men vi visste inte då i vilken omfattning, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Vi ville inte tumma på vår kvalitet på maten och gjorde underskott för råvaror under 2022, men måltidsverksamheten fick en budgetjustering för råvaror till 2023.

Tack vare det säger hon att Härryda kommun har kunnat fortsätta erbjuda eleverna kvalitetsmat, och ingen har behövt lämna skolmatsalen hungrig.

– Sen har vi gjort andra besparingar. Bland annat har vi jobbat mycket med Agenda 2030, att inte slänga massa mat och så. Under 2022 har vi slängt fyra ton mindre mat i skolor och äldreboenden jämfört med 2021.

– Så det vi ser idag är att något fler barn äter i skolan, barnen äter upp på tallrikarna och tallrikarna innehåller mer mat än de gjorde tidigare.

Hur länge har det varit så?

– Det började redan i höstas.

Ingen självklarhet att få ett lagat mål mat hemma

Trots att Marina Dahlgren säger att hon varit lite kaxig när utvecklingen blev som hon hade förväntat sig, beskriver hon förloppet som enkel matematik att räkna ut.

– Det säger sig själv att när alla råvarukostnader går upp så blir alla berörda, och det berör hela nationen. Det har visat sig att det inte är en självklarhet att få ett lagat mål mat hemma.

Är det den medvetenheten som gör att eleverna också äter upp det som finns på tallriken?

ANNONS

– Medvetenheten har nog funnits där hela tiden. Men på något sätt har man prioriterat den här medvetenheten nu. När du har pengar är det väldigt lätt att tänka lite annorlunda.

Trenden oroar Sveriges stadsmissioner

Trenden att allt mer skolmat går åt oroar organisationen Sveriges stadsmissioner som varje år kartlägger ekonomisk utsatthet i Sverige.

– Det pratade man om på 90-talet under lågkonjunkturen. Det är förfärligt 30 år senare att vi är tillbaka i den situationen. Det är väldigt allvarligt. Barn ska inte behöva känna sig hungriga hela veckan och vara jätteoroliga inför loven, har Jonas Wilhlstrand som är generalsekreterare för Sveriges stadsmissioner sagt till SVT.

Men Marina Dahlgren väljer att se utvecklingen från den positiva sidan.

– Det är inget negativt. Vi vill att alla våra elever ska komma in till våra matsalar och plocka till sig en god lunch. Maten är ju en av de viktiga byggstenarna för att eleverna ska klara av skolan. Sen är läget utmanande och vi försöker göra det bästa vi kan, säger Marina Dahlgren.

LÄS MER:Tavla stulen från galleriet Gyllene Hinden i Hindås: ”Otroligt sorgligt”

LÄS MER:Så tänker Härrydabor om Pixbo: ”Behövs mer promotion”

LÄS MER:Skicka in din kärleksförklaring till Härryda-Posten inför Alla hjärtans dag!

ANNONS