Enligt livsmedelsinspektör Fredrik Karner är det vanligt att kosttillskott har icke godkända beskrivningar när de säljs.
Enligt livsmedelsinspektör Fredrik Karner är det vanligt att kosttillskott har icke godkända beskrivningar när de säljs. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Nätbutik sålde produkter med ”icke godkända hälsopåståenden”

På hemsidan beskrevs bland annat bipollen för att vara ”känt för att öka muskeltillväxten”. ”Icke godkänt hälsopåstående”, menar kommunen som kan komma att belägga företaget med vite om felen inte åtgärdas.
– Det är synd att företagen inte kan följa de regler som finns, säger livsmedelsinspektör Fredrik Karner.

ANNONS
|

Härryda-Posten har tidigare rapporterat om matställen som fått återkommande anmärkningar rörande bland annat smuts. Nu är det istället en nätbutik, som återigen har fått anmärkningar av kommunens livsmedelsinspektörer.

Under våren ifjol gjorde livsmedelsinspektörer från Härryda kommun den första kontrollen av nätbutiken, som har sitt säte i kommunen och som bland annat säljer hälsokost och kosttillskott. Inspektionen resulterade i flera anmärkningar.

Bland annat fann inspektörerna att det fanns hälsopåståenden på vissa produkter som inte var godkända enligt rådande EU-förordning. Även kosttillskott med otillåtna ämnen upptäcktes.

I oktober i år gjordes en ny inspektion och då hade anmärkningarna från det första tillfället till största delen åtgärdats. Däremot hittade Härrydas livsmedelsinspektör Fredrik Karner nya avvikelser.

ANNONS

I beskrivningen för en produkt som innehöll paranötter stod det att produkten sades ”ha en positiv effekt på immunförsvaret, tidigt åldrande och hålla fettförbränningen på topp”.

Om bipollen stod det: "känt för att öka muskeltillväxten”.

Dessa produktbeskrivningar hör till ”icke godkända hälsopåståenden”, skriver Härrydas miljö- och hälsoskydd i sin rapport.

– Man får bara använda hälsopåståenden som är godkända av EU. De måste dessutom vara kopplade till specifika ämnen och vara vetenskapligt bevisade, förklarar Fredrik Karner.

Kan hotas med viten

Enligt livsmedelsinspektören är detta en vanlig företeelse i en viss produktsektion.

– I kostillskottsbranschen är det ju ett stort problem med hälso- och näringspåståenden som inte är tillåtna enligt reglerna.

Vad tänker du om att företag säljer produkter med beskrivningar som inte är godkända?

– Det är ju synd att företagen inte kan följa den lagstiftning som finns. Det är ju till för att konsumenten inte ska bli lurad och tro att produkterna har en hälsoeffekt som de inte har.

De anmärkningar som har gjorts ska åtgärdas till att nästa inspektion göras.

– Om de inte rättar till avvikelserna eller att många produkter har fel kan det resultera i ett föreläggande med ett hot om vite.

Härryda-Posten söker ansvariga för den aktuella nätbutiken.

ANNONS

LÄS MER:Så svarar McDonalds på kritiken om snusket: ”Ber om ursäkt”

LÄS MER:Snusket på McDonalds i Landvetter: ”Risk för människors hälsa”

LÄS MER:Flera matställen i Härryda kommun städar slarvigt: ”Vanligt”

ANNONS