Flera matställen i Härryda kommun städar slarvigt: ”Vanligt”

Smuts, fett och mögel. Flera matställen i Härryda kommun har fått anmärkningar rörande bland annat städning.
– Det är rätt vanligt, säger Marcus Liberås, livsmedelsinspektör.

ANNONS
|

”På hyllorna med råvaror förvarades en del varor med utgånget bäst före datum,” står det i ett protokoll från en oanmäld livsmedelsinspektion i en mindre ort i östra delen av Härryda kommun som genomfördes under sommaren. Samma ställe hade också för höga temperaturer i kyckling, som låg i matställets lokaler för upptining.

En annan restaurang, i Mölnlycke, hade väggar som var smutsiga på flera ställen i köket, enligt en inspektion som gjordes i slutet av augusti.

Ytterligare ett matställe i samma ort har haft flera återkommande inspektioner i sommar, där bland annat rengöring varit den stora frågan. I ett kylrum i lokalen noterades också mögel. Det aktuella stället ska nu vara färdiginspekterat.

ANNONS

Ett tjugotal matställen har fått anmärkningar i år

Hittills i år har cirka 170 livsmedelskontroller gjorts på olika platser i kommunen. Av dessa har 20 stycken lett till anmärkningar och återbesök, varav ett som handlar om hot om vite. De vanligaste anmärkningarna berör underhåll och rengöring.

När det gäller hotet om böter är det en större restaurang i Landvetter som berörs. Där var det också städningen som var det största bekymret. Ärendet är fortfarande inte avslutat, enligt Liberås.

– Det är ett föreläggande om vite som ska följas upp. Man har en chans att förbättra sig, det är där vi är helt enkelt. Det får inte vara smutsigt på fel ställen. Det blir en risk för att förorena livsmedlen eller att personalen blir förorenade, som är sin tur förorenar produkterna.

Hur brukar reaktionerna vara vid påpekande av brister?

– Att man slarvat lite med sina rutiner, prioriterat lite annat, inte har tiden. Jag tycker dock att de allra flesta har en god inställning och förstår syftet med det vi gör.

Vad händer om det är lite rörigt i köket när ni kommer?

– Vi skiljer på gammal och ny smuts. Det är lätt att se, det är ju en arbetsplats, så det kan ju skvätta och kan hamna grejer på golvet. Det är helt okej. Men det ska inte vara gammal smuts, för det blir problem.

ANNONS

Om ett kök är smutsigt kan det exempelvis dra till sig skadedjur. Råttor träffar inspektörerna inte på särskilt ofta men däremot bananflugor – som är något som ett matställe kan få en anmärkning på, enligt Liberås.

Hur ofta har ni noterat skadedjur?

– Det är väldigt säsongsbetonat. Oftast är det flugor. Små bananflugor. Det kan vara myror också. De kommer plötsligt, och försvinner också ofta fort.

LÄS MER:Hon plockar mängder med svamp – för att skänka bort

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – det är dyrast i Härryda kommun

LÄS MER:Då finns det fler parkeringar i Mölnlycke centrum

ANNONS