Mölnlyckebon Carolina cyklar till Paris – för att samla in pengar till Barncancerfonden

Carolina Landerfors Jonestål är distriktssköterskan från Mölnlycke med ett uppdrag. Hon ska cykla från Göteborg till Paris i kampen mot barncancer. Hon är en del av laget Team Rynkeby som på tjugo år samlat in 230 miljoner kronor till Barncancerfonden.
– Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

ANNONS

Mölnlyckebon Carolina Landerfors Jonestål har en alldeles särskild resa framför sig. Med start den 8 juli ska hon cykla hela vägen från Göteborg till Paris. Hon är en av 33 medlemmar i Team Rynkeby Göteborg som tillsammans ska rulla dryga 120 mil för att stödja barn i deras kamp mot cancer och andra svåra sjukdomar.

– Vi börjar från Delsjön och sen cyklar vi upp till Barnsjukhuset. Där kommer vi träffa barn som är inlagda just nu. Det är för dem vi cyklar och när det blir jobbigt så kommer jag tänka på dem. Vi har tre i vårt lag som varit drabbade och vi andra gör det för en god saks skull, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Team Rynkeby är ett europeiskt välgörenhetsprojekt som grundades 2002. Elva danska motionscyklister bestämde sig för att cykla till Paris för att se slutet på Tour de France. Sedan dess har projektet vuxit till sig och varje år samlas cyklister från nio olika länder för att gemensamt cykla till Paris. Totalt har Team Rynkebys lag runt om i Sverige cyklat ihop över 230 miljoner kronor sedan starten. Pengarna som teamet samlar in kommer från stora som små sponsorer. Hittills i år har teamet samlat in cirka 3,5 miljoner.

Team Rynkeby Göteborgs resa tar en vecka

Resan till Paris beräknas ta en vecka för Team Rynkeby Göteborg. Som övriga 32 medlemmar har Carolina Landerfors Jonestål handplockats som representant. Varje deltagare ansöker till laget som består av personer med olika personligheter och färdigheter. Detta för att driva hela projektet framåt, med allt från events, jakt på sponsorer till sjukvård vid eventuella olyckor.

– Man får komma på en intervju och så blir man uttagen i laget. Det krävs ju att någon är duktig på PR, att någon är duktig på sjukvård, att någon är duktig på ekonomi och så vidare, säger Carolina Landerfors Jonestål.

Till vardags arbetar hon som distriktssjuksköterska på en vårdcentral i Sävedalen och känner sig stolt över att ha blivit uttagen.

ANNONS

– Jag blev nog uttagen för att jag är en teamspelare. Jag gillar, och arbetar i team. Ja, men det är nog min personlighet också. Jag är nog väldigt omhändertagande.

Har tidigare cyklat Tjejvättern

Det längsta som Carolina Landerfors Jonestål tidigare cyklat är 30 mil. Detta i samband med att hon cyklat Vätternrundan vid flera tillfällen. Och det var redan då, för fem, sex, år sedan som hon uppmärksammade Team Rynkeby.

– Jag har cyklat mycket amatörcykling själv. Men jag kände att jag ville hitta någonting som jag kunde hjälpa någon annan också och om man tittar på Team Rynkeby så finns det tre ben. Det är gemenskap, träning och själva sponsringen som ska kombineras, förklarar hon och tillägger:

– Sen har vi varit i väg på massa event. Nästan varje helg har det varit något. Allt från spinningevent till padelevent.

Resan är uppdelad i olika etapper. Laget kommer cykla uppemot 20 mil per dag och på kvällarna ges det tid för umgänge, och återhämtning. Ett av kraven för att kunna delta i Team Rynkeby är att man cyklar på deras officiella gula racercykel.

– Det är viktigt att poängtera att vi själva får betala för den. Vi får ingen sponsring för den och vi betalar allt annat själva också. Som träningsläger, lopp, hotellnätter och kläder, säger Carolina Landerfors Jonestål.

ANNONS

Vad känner du nu när du är så nära start?

– Det är klart man känner lite nervositet. Jag har ändå lagt ner mycket tid på detta och så är det ett så stort mål.

Vad tror du att du kommer känna när du väl kommit fram?

– Jag tror man blir lite euforisk nästan. Det måste vara en speciell känsla att komma fram. När man arbetat så många dagar på cykeln och rullar in i mål.

LÄS MER:Genom helvetet på två hjul – Jimmy Rönn tävlar i världens tuffaste cykellopp

LÄS MER:Härryda kommun inför webbdiarium – ska bli mer transparent

LÄS MER:SD i Härryda vill att kommunen ska göra en egen utredning om Willysbranden i Landvetter

ANNONS