Härryda kommun inför webbdiarium – ska bli mer transparent

Härryda kommun tar ännu ett steg i sin digitalisering och inför nu ett digitalt och öppet webbdiarium. – Kommun och politik är ingen hemlighet, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen har det, Skolverket likaså. Nu sällar sig Härryda kommun till de offentliga myndigheter som erbjuder invånare och andra ett öppet webbdiarium. Via kommunens hemsida går det nu att söka information om ärenden, handlingar och korrespondens till och från tjänstemän och förtroendevalda som kan begäras ut enligt offentlighetsprincipen.

– Jag har drivit på ganska länge för att införa detta, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) till Härryda-Posten och lägger till:

– Det ska bli mer öppet och transparent. Kommun och politik är ingen hemlighet.

I ett pressmeddelande menar kommunen att den nya tjänsten är en förbättring av en befintlig rättighet och tjänst.

ANNONS

– Det blir lättare att ta del av allmänna ärenden och handlingar vilket ger allmänheten en ökad insyn i kommunens verksamhet, säger Tannaz Ghaderi, kanslichef på Härryda kommun.

Slut på räkmacka för pressen

Tidigare har kommunen skickat ut sammanställningar på veckobasis över diarieförda handlingar till press och media, vilket kommer att upphöra. Det blir dagliga uppdateringar klockan 15.

– Det ska vara öppet och transparent. Jag har ifrågasatt varför kommunen inte har ett öppet diarium. Det finns andra kommuner som har det, säger Vorberg.

Via ett kontaktformulär på Härryda kommuns hemsida går det nu att begära ut allmänna handlingar med start 2015 och framåt.

– Det finns ärenden som håller på jättelänge, förklarar Vorberg.

Webbdiariet är en del av Härryda kommuns pågående digitalisering. Enligt Per Vorberg kan det bli aktuellt att utveckla även andra delar. Bland annat att e-postkommunikation ska kunna automatiseras med ärendenummer samt att digitalisera processen med bygglovshandlingar.

LÄS MER:Oro för damm och sprickor i fasaden när Magasinsvägen borras och sprängs

LÄS MER:Man på Landvetter misstänks ha försökt fly landet – greps

LÄS MER:Härryda kommun kan komma att stoppa inköp av Marabou

ANNONS