Villaägare i Rävlanda oroas av höga träd intill husen – kritiserar Härryda kommun

I Rävlanda oroas husägare av ett stort antal höga träd, som växer på kommunens mark. Vissa av träden är i dåligt skick.
– Vi är jätterädda för att de ska falla. Men kommunen gör ingenting, säger Kerstin Badran.

ANNONS
|

Träden växer på kommunens mark i en sluttning i ett bostadsområde i Rävlanda, och är ungefär femton meter höga.

– Det är därför det är en oerhörd risk om det är något träd som ramlar, säger Kerstin Badran, som är en av dem som har hus i området.

Strax ovanför Kerstin Badrans villa är det fem träd, som hon menar är på väg att dö. Hon går uppför slänten en bit för att visa vilka.

– Där kan man se att grenar har börjat vissna nedifrån. Sen finns det träd som är helt döda ovanför en annan grannes hus.

ANNONS

Hon själv har bott i sitt hus i över fyrtio år. Det är nu på senare år som hon upplever att träddungarna har börjat bli ett problem.

– De har växt något fruktansvärt. Min son bor inte så nära nu, men brukar komma hem. Han säger så här ”Oj, mamma, vad hemskt det ser ut här nu. Det är som en djungel”.

Hon får medhåll av sina grannar Raivo Heinsoo och Efrosini Papavramopoulou Heinsoo som bor i ett av tegelhusen intill.

– Vi skulle vilja att i alla fall tre träd fälls vid vårt hus, det handlar ju inte om alla träd, men vi har inte fått något svar av kommunen, säger Raivo Heinsoo och pekar mot en träddunge längre bort vid en grusbelagd gångväg.

Oron för att träden ska blåsa omkull, eller brytas av, har förstärkts efter att en dränering gjorts i området för några år sedan.

– Det är mest al här. Al behöver mycket vatten. Nu när de har dränerat har det blivit mycket torrare. Då kanske inte de får tillräckligt med vatten, och då kanske det är därför de mår sämre för att de får för lite vatten, funderar Kerstin Badran.

ANNONS

Kerstin Badran har tidigare förvarnat kommunen om att de borde ta ner en av björkarna i slänten, men då hände inget heller trots att trädet ska ha undersökts, menar hon.

– Det var kanske fyra år sedan. Den växte väldigt konstigt, mitt i slänten. Jag har fått vetskap om att björkar har en förmåga att ruttna i stammen, utan att man ser det. Det dröjde inte länge förrän den jättehöga björken blåste av på mitten, och ramlade över gångvägen som är här.

Har ni pratat med kommunen?

– Om vi har. Jag har pratat, och grannar, de skriver ärendenummer varje gång. Det händer liksom ingenting. Vi känner oss hjälplösa, för vi har ju ingen annan väg att gå. De säger att om det händer något får du ta det på din försäkring. Men vem tänker så om man äger ett hus? Det är ju ingen som vill ha träd över hustaket.

Härryda kommun: ”Vi tittade i området förra året”

Härryda kommun är, som andra kommuner, generellt restriktiv med att ta ner träd, berättar kommunens parkmästare Lovisa Gustafsson. Men är ett träd till exempel skadat är det möjligt att felanmäla till kommunen, för att trädet ska ses över och eventuellt tas ner, eller beskäras.

– Vi var och tittade i området förra året, men det kan ju behövas en ny insats. Jag vet att vi har fått in en felanmälan rörande ett döende träd i det här området, som mina kollegor ska ut och titta på, och då ser man ju om man ser annat intill, säger Lovisa Gustafsson.

ANNONS

Så om träd felanmäls undersöker ni dem?

– Ja, så är det. Men det finns ingen servicegarantitid på det, utan vi gör platsbesök så fort vi kan. Vi tar nästan alltid ut en arborist som gör en bedömning om vi ser att det kan röra sig om ett riskträd, de är utbildade för det. Men man kan ju fortfarande uppleva en oro fastän arboristen bedömt att trädet är vitalt. Generellt står träd där de står. Men visar det tecken på att det är dåligt, och kan falla på någons uteplats eller gångväg bedöms det hårdare.

Lovisa Gustafsson tror inte att dräneringen i området, som skedde för något år sedan, behöver ha påverkat träden till det sämre.

– Jag tror att en del önskar mer parkkänsla, men det kan man inte ha överallt. Vi tar ner vid risk eller om det gynnar utvecklingen av ett bestånd, till exempel en skogsdunge. Men det är inte så att ett träd behöver falla neråt för att det står i en slänt. Och att ett träds grenar saknar löv längre ned, behöver inte alltid bero på att trädet är döende, det kan vara andra saker som skugga. Ett träd dör sällan snabbt, förklarar hon.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Men all oro är äkta oro. Vi har en skyldighet att kolla upp de här träden som folk upplever är riskträd, oavsett var i kommunen de är, och särskilt om de är nära bostäder. Om kommunen inte gjort en bedömning av ett träd som anmälts kan det ses som vårdslöst från kommunens sida om något händer. Även om det aldrig finns någon hundraprocentig garanti när det gäller träd.

Grannen om kommunens respons: ”Rävlanda glöms bort, det är så det känns”

Grannarna Kerstin och Raivo anser att kommunen inte fokuserar tillräckligt på deras ort.

Det tar ju relativt lång tid för träd att växa. Vad tänker ni om att kommunen generellt är restriktiva med att fälla träd?

– Jag tänker att det kan vara bra i ett visst mål, men inte mitt i ett bostadsområde där vi har promenadvägar och folk ut och går med hundar, och där vi kan få träd över husen. Det kan ju inte vara nödvändigt. Det finns de som röjer på platser där man ser det mindre befogat, säger Kerstin Badran.

Vad tror ni att det handlar om?

– Pengar, Rävlanda glöms bort, det är så det känns, avslutar Raivo Heinsoo.

LÄS MER:Hindås hoppbacke är invigd – som utkiksplats

LÄS MER:Michaela Meijers resa i VM över

LÄS MER:Mölnlyckebon Anders testar kräftlyckan: ”Spännande”

ANNONS