Csaba Bene Perlenberg: Var med och påverka Härrydas framtid

Härrydabornas tankar och åsikter om hur kommunen ska utvecklas är avgörande för att den nya översiktsplanen ska bli så bra som den kan bli.

ANNONS

Allmänna val i all ära, men kommunfullmäktige och kommunstyrelser sitter endast i fyra år. När det kommer till kommun- och stadsutveckling finns det ett annat val, ett vägval, som påverkar ens hemkommun under betydligt längre tid än vilken konstellation som svingar klubban i kommunstyrelsen.

En kommuns översiktsplan, ÖP, reglerar var och hur det ska byggas och utvecklas. Tillsammans med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning är den nu ute för så kallat samråd, det vill säga möjlighet för invånare, föreningar och företag att komma med synpunkter och perspektiv.

Givet Härrydas flerkärnighet med sju tätorter har kommunen unika möjligheter att jobba med olika sorters utveckling och förtätning. Härryda är inte bara Mölnlycke eller Landvetter, det är även Hindås, Hällingsjö och Rävlanda samt Eskilsby och Härryda. Det medför också olika behov och utmaningar.

ANNONS

Förändring och utveckling är inte alltid enkelt. Inte alla gillar att kommunen måste bygga nytt och tänka nytt. Men en växande kommun måste göra just det – växa. Att det ska tillkomma 3700 nya jobb i kommunen fram till år 2035 kräver både bostäder, kontor och infrastruktur. Hur det bäst ska göras för att åstadkomma minimala störningar för maximal effektivitet är en fråga som just nu hanteras genom samrådet.

Att cirka 14 000 invånare varje dag lämnar kommunen och 11 000 pendlar in gör att infrastrukturfrågan är oerhört viktig att lösa. Kombinationen bil, pendlarparkeringar, kollektivtrafik och cykelstråk ska helst samverka för att minska trängseln.

Samtidigt är det inte helt lätt att tyda framtidstrender. Tvärtom kan behovet av arbetspendling minska eller i vart fall mildras i takt med att digitaliseringen ökar och att allt fler väntas flytta ut från storstäder som Göteborg på grund av trängsel och definitionen av livskvalitet är på väg att vikta över till förmån för landsbygd och mindre orter. Det skapar i sin tur grogrund för fler företag, ett rikare restaurangutbud och fler sociala servicetjänster i Mölnlycke, Landvetter och i de övriga orterna. Därmed måste också kommunen ta höjd för en framtid där relationen till Göteborg alltjämt förblir stark, men också omdefinierad i takt med att Härryda kommer bli gott nog för allt fler eftersom utbud och livskvalitet väntas öka i takt med att orterna utvecklas.

ANNONS

Samtidigt får inte blicken endast vara viktad mot Göteborg. I en fokusdialog som kommunen genomförde 2020 med näringslivet betonades det att Härrydas relation med Borås och Mark inte får glömmas bort. Att inte lägga alla äggen i Göteborgskorgen torde vara en relativt självklar sak att minnas för att Härrydas möjligheter ska kunna stärkas.

Allt detta, och mer därtill, är saker som du som Härrydabo har värdefulla insikter och åsikter om. Det är nu, under Översiktsplanens samråd, som Härryda kan bli så bra som det kan bli. Men då måste du bidra med tankar och kommentarer. Fram till den 17 mars går det att lämna synpunkter.

Csaba Bene Perlenberg, chefredaktör Härryda-Posten

LÄS MER:Jonas Böhlmark tar sig genom Europa för ökad kunskap kring bipolär sjukdom

LÄS MER:Olika sorters semlor populärt inslag hos Källarbacken i Hällingsjö

LÄS MER:Sorlet vittnade om en utställning på Nemeshallen som inte blickar bakåt

ANNONS