Matställe i Mölnlycke får bakläxa rörande städning

En restaurang i Mölnlycke städar för dåligt. Trots flera kontroller har matstället återkommande problem med bland annat rengöringen, menar kommunen.
– Man får inte något fräscht intryck, säger Marcus Liberås, som är kommunens livsmedelsinspektör.

ANNONS
|

Trots upprepade inspektioner har matstället i Mölnlycke inte kommit tillrätta med brister gällande städ och rengöring. Även lokalen i sig har behov av renovering, vilket nu ska ha påbörjats.

Det var i början av juni som den första inspektionen av restaurangen gjordes. Då konstaterade kommunens livsmedelsinspektör att det bland annat var smuts på hyllor, väggar och golv på olika platser i kök och kylrum.

– Kylrummet hade matrester och kladd på väggar. Stänk, skvätt och sådant som inte var dagsfärskt. Det blir ju så när man jobbar i ett kök, men man får se till att ta bort det också, säger Marcus Liberås, som är kommunens livsmedelsinspektör.

ANNONS

Lokaler behöver inte godkännas, så som man gjorde förut, utan verksamheter anmäler eller registrerar sig bara till kommunen, förklarar Liberås.

– För det mesta är allting tillräckligt bra och i ordning. I det här fallet saknades det ganska mycket. Det handlar om täta, släta ytskikt, och separat handfat i köket. Handfat vill vi att man har där, fortsätter han.

Ska göras nytt återbesök på restaurangen

Efter den första kontrollen i juni, har det i augusti gjorts två stycken efterbesök. Då konstaterades att bristerna inte var åtgärdade ännu. Därför kommer matstället att få åtminstone ytterligare ett återbesök av kommunens livsmedelsinspektörer, innan ärendet släpps.

– Rengöringen är den stora problematiken. Fortfarande. Jag statuerar exempel. Säger jag att det är smutsigt på några ställen i kylrummet, så får man som vuxen förstå att utrymmet generellt behöver göras rent.

Vad har det rört sig om för rengöringsbrister nu?

– Även om man har städat ställen som jag har påpekat, har jag funnit nytt. Till exempel i kylrummet. Nu var det det lite smutsigt under hyllor och på sidan av, och även lite mögel. Jag statuerar några exempel när jag går runt och tittar. Det är för att verksamheten har sitt eget ansvar att sköta och kontrollera det här. Jag går inte och nagelfar varje utrymme.

ANNONS

Inte aktuellt med vite eller nedstängning

Än så länge är det inte aktuellt med böter, eller att stängda ner den aktuella verksamheten. Däremot får restaurangägaren betala för kommunens senaste och kommande kontroller av lokalerna.

– Nedstängning är ett näringsförbud, där är vi inte nu. Det har städats mer än det var tidigare, och lokalbristerna är påbörjade att åtgärdas. Det var inte riktigt så dåligt vid första tillfället och det går åt rätt håll, men inte så att jag kan släppa det.

Vad tänker du om att det ska ha varit återkommande brister gällande städning?

– Jag är lite förvånad att man inte tar det mer på allvar, när man har alla instruktioner och all information om hur viktigt det är och vilket åtagande man har. Det är inte så att man står hemma i sitt egna kök och ställer till det för sig själv, utan nu är det mat för andra. Gästerna har inte möjlighet att kika in i köket.

Restaurangägaren: ”Finns inget mögel”

Restaurangägaren säger till Härryda-Posten att hen har svårt att förstå anmärkningarna; de har städat så mycket som det går, och de städar dagligen.

– Jag kan inte göra mer rent här. Det finns inget mögel här, det är lite rost på en hylla. Och det har anmärkts på till exempel färg på golvet, men det är inte smutsigt. Det kanske har legat lite ost på golvet, men det är inte smuts. Det har varit nya saker varje gång.

ANNONS

Har ni någon som städar hos er?

– Nej, vi gör det själva. Men det är inga stora utrymmen. Det ser bra ut här.

LÄS MER:Älg fast i hängmatta i Landvetter

LÄS MER:Finsk tango väckte känslor på Mölnlycke kulturhus

LÄS MER:Skadegörelse på två skolor i Landvetter

ANNONS