Man döms för grov smuggling – 50 000 dopningsdoser hittades i Härryda

När tullen öppnade ett paket på postterminalen i Landvetter hittade de en leksaksförpackning – fylld med 50 000 doser dopningsmedel. Nu döms en man i 35-årsåldern till fängelse för bland annat grov smuggling.

ANNONS
|

Det var en sommardag 2021, på Landvetters postterminal, som ett paket från Tyskland fångade tullpersonalens intresse. I paketet – adresserat till en restaurang i Göteborg –låg något till synes harmlöst: Två lära gå-leksaker i förpackningar.

Men innehållet visade sig vara något helt annat. Gömt i kartongerna, bakom bilden av ett leende barn, låg ett stort antal ampuller med dopningsmedlet testosteronpropionat.

Polis ersatte ampuller med sju kilo salt

Polisen tog det olagliga preparatet i beslag, skickade det på analys, och återförslöt paketet. Sedan fortsatte dess transport till mottagaren – med ett helt annat innehåll. Polisen placerade nämligen sju kilo grovsalt, fördelat i två svetspåsar, i paketet innan det förslöts med tejp. Detta som kompensation för de beslagtagna ampullernas vikt.

ANNONS

En knapp vecka senare gjorde någon en digital ändring av uthämtningsstället, och valde ett ombud vid en stor matbutik.

När ytterligare fem dagar passerat ska den utpekade mannen i 35-årsåldern ha hämtat paketet, i sällskap med ytterligare en person, och fastnat på övervakningsbilder.

Polisen gjorde fynd i förråd

Senare samma dag grep polisen mannen i hans bostad. I ett förråd hittade polisen den kartong som de misstänkta dopningsmedlen legat i – men nu var den tom.

Nycklarna till förrådet fanns i mannens lägenhet. Där låg även tre mobiltelefoner, som polisen tog i beslag. En av dem visade sig innehålla fotografier av förpackningar till preparat. Bland annat en förpackning av samma typ som tullens personal tidigare observerat i paketet på Landvetter.

Polisen gick även igenom telefonernas Whatsapp-historik. I chatt-appen hittade man diskussioner om både beställning och uthämtning av olika dopningspreparat, samt meddelanden om tillhörande transaktioner. Även en spårningslänk till ett paket, vars nummer stämde överens med det som mannen hämtat ut, hade tagits emot i appen.

Man döms till fängelse

Nu döms mannen, som är hemmahörande i Göteborg, till fängelse i sex månader. Domen avser dels det fall av grov smuggling som upptäcktes i Landvetter, och dels ett fall av smuggling i januari 2020. Även det brottet kom till polisens kännedom efter att tullpersonal, denna gång i Malmö, beslagtagit dopningspreparat som skickats från Tyskland.

ANNONS

Tingsrätten menar att fynden i mannens mobiltelefoner, och andra omständigheter, innebär att åklagarens beviskrav är uppfyllt. Den i åtalet påstådda mängden dopning det rört sig om – 73 900 enheter á 5 mg – går dock inte att slå fast, enligt rätten.

Osäkerhet i analys – utgick från förpackningen

I stället konstaterar man att ett säkerhetsavdrag om 30 procent bör göras, och skriver ner mängden till knappt 52 000 enheter. Något rätten menar är praxis i fall som detta, då ”halten aktiv substans i dopningspreparaten inte har analyserats, utan man har utgått från vad som framgår på förpackningen”

Mannen har tidigare erkänt att han hämtat ut det aktuella paketet i Göteborg, men hävdat att han inte känt till innehållet. Han har nekat till brott i båda de åtalspunkter som nu lett till en fällande dom.

LÄS MER:Landvetterbo odlade droger – i ”medicinskt syfte”

LÄS MER:Man från Härryda kommun hotade att hugga av lilltå – med yxa

LÄS MER:Försökte smuggla tusentals cigg från Turkiet genom Landvetter flygplats – döms till böter

ANNONS