Man från Härryda kommun hotade att hugga av lilltå – med yxa

En man i 50-årsåldern från Härryda kommun står åtalad för fyra olika brott, varav ett är grovt olaga hot. Detta för att han ska ha hotat en person med en yxa och sagt att han skulle hugga av dennes lilltå.

ANNONS
|

Det var i mars förra året som den misstänkta under natten begav sig hem till en adress där den målsägande befann sig.

I förhör berättar den målsägande att den misstänkte kommit och knackat på för att han ville få 10 000 kronor som han sade sig ha rätt till på grund av en obetald skuld. Med sig hade han en yxa som han ska ha viftat med och hotat med att använda för att hugga av den målsägandes lilltå. Den misstänkte säger i förhör att han hittade yxan utanför dörren till byggnaden.

Målsäganden beskriver händelsen så här i förhör.

ANNONS

”Jag öppnar dörren och han tränger sig in och vägrar gå. Han hyttar med yxan och säger att han ska hugga av tån och att jag ska ge honom pengar. Jag ska ge honom pengar, jag vet inte, det är jättekonstigt.”

Den misstänkte ska ha haft yxan innanför jackan och vid ett tillfälle varit en meter från målsäganden.

”Han hade definitivt kunnat hugga mig”, konstaterar målsäganden.

Mamman till målsäganden befann sig i samma hus. Hon fick ett sms från målsäganden som bad henne ringa polisen. I stället kom hon ner till källarvåningen där händelsen utspelade sig två gånger innan hon ringde polisen.

Bar på ampuller med testosteron

Mannen begav sig från platsen när han fick kännedom om att polisen larmats. Med sig har han då några hundralappar samt verktyg som han tagit från målsäganden.

Mannen hade även 13 stycken ampuller med testosteronpropionat (injicerbar testosteron, red. anm.) som han hävdar kom från en försäljare som han inte känner.

”Jag skulle ha det i pant för att få mina 10 000”, säger han i förhör.

Personerna ska vara ytligt bekanta med varandra. Enligt polisen var mannen lugn och medgörlig vid ingripandet.

Den åtalade: ”Uppenbart att jag har gjort det”

Händelsen förde med sig att mannen är misstänkt för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, ringa dopningsbrott samt grovt olaga hot. Han erkänner samtliga i förhör med kommentaren:

ANNONS

– Det är uppenbart att jag har gjort det.

Samma person står även åtalad för stöld efter att han tillsammans med en annan person misstänks ha tagit varor till ett värde av drygt 5 000 kronor från en Jula-butik i januari förra året. Även det brottet erkänner han i förhör.

På förhörsledarens fråga om hans avsikt var att stjäla svarar han så här:

”Nej, vi skulle handla men jag kände sedan att jag behöver lite saker. Min ekonomiska situation gjorde att jag stal.”

LÄS MER:Efter Härryda-Postens rapportering: Ica Kvantum i Landvetter bidrar till Lions och Rotarys insamling till Ukraina

LÄS MER:Centerpartiet bjöd in allmänheten till träff om Landvetter södra

LÄS MER:Mölnlyckebon Liselott arbetar med Sveriges största bakteriesamling

ANNONS