Lotta Johansson fångade norrskenet över Härryda

Under natten till måndag dansade norrskensfärgerna på himlen över bland annat Härryda kommun. Hindåsbon Lotta Johansson lyckades fånga flera vackra bilder av fenomenet som är ovanligt i södra delarna av landet.
– Lite ovanligt är det, säger meteorologen Sverker Hellström på SMHI.

ANNONS
|

Hindåsbon Lotta Johansson, 38, fick i natt en dröm uppfylld. Hon berättar för Härryda-Posten att hon och hennes 14-åriga son länge drömt om att få se ett norrsken.

– Någon dag vill vi åka upp i vårt vackra land för att få uppleva det på närmare håll.

Det är inte första gången som Lotta får se norrsken – redan den 25 februari exploderade himlen över Härryda av det grönröda skenet.

– Att få se norrsken känns verkligen som magi och en otrolig tacksamhet som sköljer över en. Man blir helt uppslukad av naturens krafter och vackra ting den skapar.

ANNONS

Att fotografera har länge varit ett stort intresse för Lotta, som har gått i arv från hennes pappa. Naturen lockar speciellt. Bilderna på norrskenet har hon lyckats fånga med sin mobilkamera. Lotta förklarar att det inte är helt enkelt att fotografera norrsken – minsta lilla rörelse gör bilden direkt suddig.

– Det gör det hela lite till en sport, säger Lotta.

Märklig fas för solen ligger bakom norrskenet

På SMHI har norrskenet väckt stor uppmärksamhet ­­­– inte minst för meteorologen Sverker Hellström som blivit nedringd av en hel del reportrar innan det är Härryda-Postens tur. Hellström berättar att solen är inne i vad han kallar för ”en märklig fas”. Solens aktivitet varierar i en cykel som pågår i elva år. När aktiviteten går ner är det mindre norrsken och när den går upp är det mer norrsken.

– Norrsken uppstår när partiklar från solen kommer in i jordens atmosfär. Genom jordens magnetfält styrs det in mot jordens magnetiska poler. Därför är det vanligare ju närmare Nordpolen man kommer, men om det är tillräckligt kraftigt sprider det sig även söderut.

Hur vanligt är det med norrsken över Västsverige?

– Om man har ögonen med sig och om man åker ute på landet där det är mörkt på natten, om man har bra förhållande ska man kunna se norrsken någon gång om året i alla fall.

ANNONS

För den som vill se norrsken är tipset att det måste vara molnfritt, annars ser man det inte – norrsken finns där ändå även om det är mulet.

Sverker berättar att norrsken även kan synas på dagen, men då ser vi det inte eftersom det är ljust ute.

Kan man verkligen kalla det norrsken när det är så långt söderut?

– Aurora borealis heter det på latin och på södra halvklotet kallas det sydsken men det är samma fenomen, det finns inget annat namn, säger Sverker Hellström.

Blev du själv förvånad över helgens norrsken?

– Nej, jag har sett norrsken härifrån Norrköping där jag sitter, men definitiv inte varje dag, lite ovanligt är det.

Norrskenet kan skådas även under de kommande veckorna. När norrsken har uppdagat sig på himlen en natt är sannolikheten större att man får se det nästa natt.

Har du sett norrskenet? Skicka gärna in dina bilder till oss på redaktionen@harrydaposten.se

LÄS MER:Man från Härryda kommun hotade att hugga av lilltå – med yxa

LÄS MER:Efter Härryda-Postens rapportering: Ica Kvantum i Landvetter bidrar till Lions och Rotarys insamling till Ukraina

LÄS MER:Kommunal i Härryda: ”En oro för framtiden”

ANNONS