Lexit Groups verksamhet i Mölnlycke köps upp av Nordvalls etikett

Lexit Groups etikettverksamhet i Mölnlycke köps upp. Även enheten i Trondheim samt försäljningsverksamheten i Norge och Sverige övertas av den svenska etikettproducenten Nordvalls. I Mölnlycke berörs knappt 70 anställda av uppköpet.

ANNONS
|

Det skandinaviska företaget Lexit Group verkar i dagsläget inom teknologiområdena märkning, datafångst och digitalisering, samt inom etikettproduktion. Bland Lexit Groups kunder finns bland andra Coop, Postnord och Volvo.

I Sverige har företaget sitt huvudkontor i Mölnlycke Företagspark, där i stort sett samtliga av de 70-talet anställda arbetar inom företagets etikettverksamhet.

Men från och med den 1 mars får de anställda en ny arbetsgivare. Under måndagen gick de båda företagen ut med att Lexit Groups etikettverksamhet köps upp av Nordvalls etikett. Affären innebär att Nordvalls nu får en årlig omsättning på 1,1 miljard kronor och över 300 anställda.

Lexit Sveriges vd Leif Persson avböjer att kommentera uppköpet och hänvisar vidare till koncernens vd Sjur Skjæveland.

ANNONS
Med försäljningen av etikettverksamheten frigör Lexit Group resurser för att växa vidare inom dess teknologiområden som utgör ca 80 procent av företagets omsättning, menar Lexit Groups vd Sjur Skjæveland.
Med försäljningen av etikettverksamheten frigör Lexit Group resurser för att växa vidare inom dess teknologiområden som utgör ca 80 procent av företagets omsättning, menar Lexit Groups vd Sjur Skjæveland. Bild: Pressbild

Sjur Skjæveland säger till Härryda-Posten att uppköpet delvis beror på att etikettproduktionen är lite annorlunda jämfört med företagets andra områden, delvis på att etikettindustrin gått igenom en betydande konsolidering de senaste åren, driven av skalfördelar vid inköp. Han förklarar:

– Ungefär hälften av kostnaden för en etikett är papper och färg. Därför är det väldigt viktigt att ha bra inköpsvillkor, och det får man lättare om man är större.

Nordvalls blir i och med uppköpet Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.

– Då bör de få goda inköpspriser, och så bör de kunna driva fabriken effektivt. Vi tror att Nordvall kan utveckla verksamheten ytterligare.

Han menar att uppköpet inte kommer påverka de anställda i Mölnlycke negativt.

– Det finns inga planer alls på att dra ner på massa anställda. Det blir ett gott hem för medarbetarna i Mölnlycke. Det var en förutsättning för att vi skulle göra det här, säger han.

Magnus Andersson, GS-fackets klubbordförande på Lexit Group i Mölnlycke, kommenterar uppköpet så här:

– Det är väl alltid lite oroligt när det kommer nyheter om sådant här. Men vi väntar och ser vad som händer och vi har god dialog på företaget, säger han.

Har du hört om det skulle kunna innebära effektivisering eller varsel?

ANNONS

– Det är ingenting som har kommit upp, säger han.

Den 1 mars tar Nordvalls etikett över Lexits etikettproduktion i Mölnlycke och Trondheim. Vad det handlar om för summa för uppköpet vill inte Sjur Skjæveland kommentera.

LÄS MER:Härrydaborna sprider kärlek

LÄS MER:Härryda nästan enigt med Västsverige om ny 35 minutersjärnväg mellan Göteborg och Borås

LÄS MER:Kommunen har placerat ut trähjärtan till alla hjärtans dag

ANNONS