Landvetterbon Kristian roddar Göteborgs Jubileumsfirande: ”Galet”

På fredag börjar Göteborgs 400-årsfirande med en jubileumsfestival på Frihamnspiren. Landvetterbon Kristian Ferrara är mannen som står vid rodret för hela festivalen.
– Vi bygger en mindre stad, säger han till Härryda-Posten.

ANNONS

Det brötar på bra i bakgrunden när Härryda-Posten ringer upp Kristian Ferrara, projektledare på Göteborg & Co. Det är dagen före stormen, om än inget lugn, i alla fall inte för det hundratal människor som ska se till att allt är på plats för Jubileumsfestivalen i Frihamnen i Göteborg. Mannen som står vid rodret för detta jätteprojekt är Landvetterbon Kristian Ferrara.

– Ja, det är lite stökigt. Det är en soundcheck på vår utomhusscen så vi kollar ljudet just nu, berättar Kristian Ferrara.

I närmare två år har han planerat, haft möten och fixat för att ge Göteborgarna en brakfest, om än något försenad.

ANNONS

– Göteborg skulle ju firat 400 år redan 2021 men då kom ju pandemin i vägen så vi fick ställa om lite grann, säger Kristian Ferrara genom larmet i bakgrunden.

Totalt är det 70 000 kvadratmeter festivalområde som ska byggas upp, på ett område som inte hade något innan. Allt från el, nätverk, vatten och avlopp behövde fixas till platsen.

En av de tre scenerna på festivalområdet.
En av de tre scenerna på festivalområdet. Bild: Foto: Göteborg & Co

En stad i staden – en galen superapparat

– Just nu är vi flera hundra som arbetar på plats, man börjar ju i ganska liten skala och sedan så växlar man upp, berättar Ferrara och fortsätter:

– Nu är vi flera hundra som arbetar på plats as we speak. Allt från scentekniker till elektriker och vvsare, it-tekniker, utställare, ordningsvakter, allt möjligt. Så jag brukar säga att vi bygger en mindre liten stad. Det är en superapparat, verkligen, lite galet.

Hur är det att projektleda ett så här stort projekt?

– Det roliga är att se hur vår planering i alla frågor kommer till liv. Överlag har det gått extremt bra, inga större förändringar eller katastrofer. Men så ibland möter man på problem på vägen och behöver tänka om, men det mesta har funkat enligt plan.

Hur är det just idag, dagen innan?

ANNONS

– Jag ska inte sticka under stol med att det är mycket att göra men vi kommer vara klara i god tid för att öppna dörrarna klockan tre imorgon, säger Kristian Ferrara och fortsätter:

– Vi ska strax ha genrep med Göteborgs Symfoniker som ska öppna imorgon, så min känsla inför är skitbra, faktiskt.

Ingen stress då?

– Nej, det skulle jag inte säga men jag är väldigt förväntansfull.

Jubileumsfestivalen pågår i Frihamnen mellan 2-5 juni. För att ta sig dit kan besökarna åka till Stenpiren och därifrån åka en gratis färja till festivalområdet.

Förutom Jubileumsfestivalen anordnas hundra dagar firande i sommar med massor av aktiviteter. De flesta programpunkterna är gratis eller har låg avgift.

Det här är Kristian Ferrara

Gör: Projektledare på Göteborg & Co, leder just nu jubileumsfestivalen.

Ålder: 43

Bor: I ett litet hus i Landvetter sedan 2014.

Familj: Frun Klara och barnen Leo, 10, och Molly, 7.

Gör helst när han kopplar av: ”Lagar mat och umgås med familj och vänner. Tycker det är kul att laga middag till folk.”

Ser fram emot på festivalen: Jag har flera, men ser fram emot att prova all mat och dryck, det jag hinner med, men så klar Suede ska bli jättekul och Hoja men barnen och First aid kit.

Bör man inte missa: ”Nä men kom bara ner och häng! Insup känslan på området, bara gå runt och se alla människor, nån som lyssnar på dansband, nån som lyssnar på Hoja och nån som käkar en go macka, upplev mötena mellan människor.

LÄS MER:Så var studenten 2023 för eleverna på Hulebäck

LÄS MER:Politiker tveksamma till sex timmars arbetsdag inom socialtjänsten

LÄS MER:Räddningstjänsten avråder från eldning utomhus

ANNONS