Politiker tveksamma till sex timmars arbetsdag inom socialtjänsten

Facket Vision Härryda vill att sex timmars arbetsdag utreds för Barn och familj på socialtjänsten. ”Allra främst” på den hårt drabbade avdelningen Utredning och skydd. Men politikerna är tveksamma.
– Jag tror personligen inte att sex timmars arbetsdag är lösningen på den problematiken som finns, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

ANNONS
|

Sedan år 2018 har det varit ett ansträngt läge och stor personalomsättning på Utredning och skydd inom socialtjänsten i kommunen. Det är den enhet som utreder orosanmälningar och bland annat tar beslut enligt LVU, lagen om vård av unga.

Av personalen, som för fem år sedan beskrev den ansträngda situationen för politikerna i ett brev, är möjligen någon enstaka kvar, enligt facket Vision Härryda.

– Jag och vår tidigare ordförande har varit inblandad i detta sedan 2018. Det blir liksom aldrig bra. Och det är tråkigt, det kommer många duktiga medarbetare som bara försvinner, sade Jennie Andersson, ordförande och huvudskyddsombud för Vision Härryda till tidningen under förra veckan.

ANNONS

Nu under våren ska ytterligare ett flertal nyanställda valt att gå. Så även enhetschefen på den aktuella avdelningen. Totalt ska runt 25 personer ha slutat sedan mars 2022, enligt uppgifter till Vision Härryda, trots handlingsplaner och införda åtgärder som reflektion på arbetstid.

Susanne Grabe, verksamhetschefen för socialtjänsten, berättade nyligen för Härryda-Posten att bland annat ledarskapssidan nu ses över. Istället för en enhetschef ska det anställas två.

– Och vi har stärkt upp med arbetsledare. En med särskilt fokus mot introduktion. Vi arbetar också med genom att förstärka med överanställningar och konsulter. Vi väntar på att det ska bli bättre effekt av åtgärderna. Hela målet är att skapa en god arbetsmiljö, sade hon till tidningen.

Inom facket Vision Härryda ses sex timmars arbetsdag som en tänkbar lösning på den stora personalomsättningen, som enligt facket beror på bland annat att återhämtningen inte är tillräcklig.

– Det skulle kunna göra arbetsplatsen mer attraktiv, menar Jennie Andersson.

Maria Kornevik Jakobsson (C): Inte en fråga för politiken att besluta

Innan jul hade Vision Härryda ett möte med kommunalråden Per Vorberg (M) och Patrik Linde (S) för att lyfta frågan. Och facket har även skrivit i budgetskrivelsen inför år 2024 att arbetstidsförkortning borde ses över.

ANNONS

Men trots detta är båda kommunalråden tveksamma över om det är rätt väg att gå.

– Jag tror personligen inte att sex timmars arbetsdag är lösningen på den problematiken som finns, säger Per Vorberg (M) till Härryda-Posten.

Varför då?

– Det blir inte mindre att göra för att man är borta två timmar mer varje dag. Utan problemet är arbetssituationen, alltså arbetsbelastningen, det är det som har beskrivits. Då är det ju inte att vara borta från jobbet som är lösningen på problemen. Det är även brist på socialsekreterare. Det blir inte fler bara för att man jobbar kortare tid heller.

Facket tänker att det skulle kunna göra arbetsplatsen mer attraktiv, vad anser du om det?

– Det är ju snarare så att man ska göra mer på färre timmar. Och återhämtning och reflektion är ju saker som man ska planera in under arbetsdagen. Det löser inte problemet på lång sikt. Det gäller att titta på hela arbetssituationen.

Vore det aktuellt att utreda frågan, tycker du?

– Nej det tycker jag inte av flera skäl. Ska man gå på 6 timmars arbetsdag, så kommer nästa arbetsgrupp som också tycker att man behöver avlastning. Sedan kommer alla vilja ha det och sedan inför alla kommuner det. Vips kommer vi ha samma konkurrenssituation som innan. Det blir som konstgjord andning. Det viktigaste är att man skapar en arbetsmiljö, som gör att man mår bra av att gå till jobbet. Det handlar om hur man disponerar arbetsdagen i första hand, tycker jag.

ANNONS

Per Vorberg (M) tar upp återinförandet av friskvårdsbidraget, som ett exempel på andra frågor som facken har drivit.

– Det återinförde vi för några år sedan. Det var en sak som skulle bidra till att vi skulle få friskare personal och locka fler. Men det kanske det inte gjort heller.

Patrik Linde (S) anser att frågan om sex timmars arbetsdag i sig är intressant.

– Hade vi haft ett annat ekonomiskt läge hade det varit ett intressant försök att göra. Det finns ju flera yrkesgrupper man hade velat testa det i. Men det man måste lösa här är arbetsproblemen och det finns ju andra saker man kan testa i första hand än sänka antalet arbetstimmar.

Är det något särskilt du tänker på?

– Nja, det är de som jobbar där som måste vara med och analysera fram var det stora problemet ligger i gällande arbetsbelastningen.

Maria Kornevik Jakobsson (C), som är ordförande för socialnämnden, tycker att arbetstidsförkortning i grund och botten inte är en fråga för politiken.

– När det gäller det tycker jag att det är något mellan facket och arbetsgivaren. Om de är överens över att det är enda och bästa lösningen, kan jag ställa mig bakom det.

ANNONS

Hon lägger till:

– Jag som politiker kan inte springa på alla bollar, men jag kan tycka att det är rimligt av arbetsgivaren att utreda vad det skulle kosta och för konsekvenser det kan få. Samtidigt blir det lite moment 22. Om de skulle arbeta sex timmar, så skulle vi behöva ännu fler personal, och så fattas det folk. Man kanske ska försöka hitta en gemensam strategi i Västra Götaland i så fall.

Vision Härryda: Kristinehamn testar sex timmars arbetsvecka

Jennie Andersson på Vision Härryda menar att varje fack och varje yrkesgrupp har sina frågor som de driver.

– Kommunal driver att de ska ta bort karensdagen. Det stöttar vi. Men olika arbetsgrupper behöver olika åtgärder. Vi har olika frågor för våra medlemmar. Jag har inte stött på att ”ska ni driva igenom det, ska vi också”. Det behöver inte vara lika för alla.

Du menar att man inte borde vara rädd för att utreda arbetstidsförkortning för en specifik grupp?

– Absolut inte. Kristinehamns kommun har ju dragit igång ett projekt, ett projekt precis som detta. De verkar inte vara så pålästa om vad andra kommuner gör.

Det Kristinehamns kommun har gjort är att införa 30 timmars arbetsvecka på enheten Barn och unga i syfte att behålla personalen, vilket Nya Kristinehamns-Posten berättat om tidigare.

ANNONS

– Kristinehamn ska testa det i ett år. Vi måste ju göra något för att vi ska få behålla våra socialsekreterare. Det handlar ju om familjer i kris. Det är ju ett politiskt beslut som måste till.

LÄS MER:Kommunen om krisen inom socialtjänsten: ”Ingen quick fix”

LÄS MER:Orosanmälningar i Härryda kommun har ökat markant

LÄS MER:Socialtjänsten i Härryda har brist på personal och utreder inte inom lagstadgad tid

ANNONS