Bilden till vänster visar de paket med kokain som flöt i land på Styrsö. På högra bilden är lagerlokalen i Landvetter.
Bilden till vänster visar de paket med kokain som flöt i land på Styrsö. På högra bilden är lagerlokalen i Landvetter. Bild: Polisen

Landvetter centralt lager i enorm knarkhärva

En av de största kokainaffärer i svensk kriminalhistoria har uppdagats, enligt polisen. Landvetter uppges vara ett centralt lager, där kokainet transporterats från. Flera tongivande aktörer står nu åtalade.

ANNONS
|

På polisens hemsida framgår att cirka 400 kilo kokain inplastade i paket firades ned från ett lastfartyg en natt i maj 2020. Stora delar av partiet transporterades till Landvetter av två män som väntade i en motorbåt.

Men affären gick inte helt som tänkt. 24 kilo påträffades och togs i beslag, då öbor i Göteborgs södra skärgård upptäckte paketen flytande i havet och på stranden.

Enligt analyser som gjorts har kokainet en hög renhetsgrad som kan blandas ut upp till tre gånger innan det säljs på gatan.

Den omfattande narkotikaaffären organiserades utanför Styrsö genom krypterade appar, ett brottssyndikat från Balkan och flera ledande kriminella från förortsgäng.

ANNONS

Lagret fanns i Landvetter

Mindre delar av partiet kördes från lagret i Landvetter till köpare i Göteborg, Malmö och Stockholm. Troligtvis rör det sig om fler platser, enligt polisen. Bland annat påträffades 20 kilo utanför Staffanstorp och 13 kilo togs i beslag av Tullverket i norra Bohuslän.

Polisen misstänker att kokainet kommer från samma parti utifrån förpackning, renhetsgrad och stämplar. Men sambandet blev allt tydligare när den krypterade mobilapplikationen Sky ECC knäcktes i Frankrike.

– I januari 2022 fick vi uppdraget att starta en utredningsgrupp. Syftet var att försöka nå toppen på pyramiden som vi sällan kommer åt, säger Johan Ekström, vid spaningssektionen i Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Flera personer och aktörer har varit involverade i knarkhärvan. Bland annat ledde två svenska medborgare affären från gömställen utanför Europa, de är nu internationellt efterlysta, uppger polisen. Två andra aktörer i kriminella nätverk i Göteborg ansvarade för mottagning, förvaring och transporter.

– Det är klart att det är tillfredsställande att kunna presentera en så här tydlig helhetsbild där vi inte bara når en enskild mottagare, summerar kammaråklagare Mats Dahlberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i pressmeddelandet.

15 personer redan dömda

Kopplat till kokainpartiet har 15 personer runt om i Sverige redan dömts. Det pågår fler brottsutredningar om narkotikan och minst 118 kilo har tagits i beslag.

ANNONS

– Vi har ytterligare två pågående utredningar bara i Göteborg, berättar Johan Ekström. Det handlar både om vidareförsäljning av kilovis med kokain i centrala Göteborg men också om förvaring och transport av de miljontals kronor nätverken drog in på hanteringen, säger han.

Enligt Mats Dahlberg ser man ett internationellt nätverk både vad gäller transporten från Sydamerika och de som styr nere på Balkan.

– Men det är personer som svenska brottsbekämpande myndigheter inte når denna gång, konstaterar han.

Fyra aktörer står åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

LÄS MER:Misstanken: Narkotika på Landvetter flygplats

LÄS MER:Mc-klubb i Mölnlycke får rätt – polisen ska betala ersättning

LÄS MER:Man från Mölnlycke häktad för rån i bostad

ANNONS