Kokain värt 366 miljoner skulle till Holland – hamnade i Landvetter

Det inplastade kokainet var enligt polisens uppskattning värt 366 miljoner kronor på gatan. Ett lager i Landvetter var centralt för distributionen av kokainet. Nu döms fyra män i Göteborgs tingsrätt för hanteringen av narkotikan.

ANNONS
|

Det stora fartyget från Brasilien var bland annat lastat med 380 kilo kokain. Natten mellan 25 och 26 maj la det till utanför Styrsö. Där väntade en motorbåt för att lasta om narkotikan. Stora delar av partiet transporterades därefter till Landvetter av två män som väntade i en motorbåt.

Under de nästföljande dagarna transporterades 49 kilo till fem olika adresser, bland annat i Göteborg. Minst 200 kilo överlämnades till andra personer i slutet av maj eller början av juni.

Poliens utredning visar att smugglingen av kokainet ursprungligen hade Holland som destination, men att smugglingen av olika anledningar hastigt fick planeras om.

ANNONS

Flöt i land

Kokainet beskrivs i åtalet som ”synnerligen potent” och hade 90 procents renhet. En del av narkotikan, omkring 50 kilo, flöt i land på Styrsö under två veckors tid.

De fyra personerna åtalades för att på olika sätt ha varit delaktiga i smugglingen som använde en lagerlokal i Landvetter som distributionscentral.

En 50-årig man anses av Göteborgs tingsrätt ha varit drivande vad gäller planeringen och mottagandet av narkotikan.

Döms för synnerligen grovt narkotikabrott

De fyra männen, som är mellan 30 och 50 år, var åtalade för en rad olika narkotikabrott, bland annat smuggling. Tingsrätten dömer dock samtliga för synnerligen grovt narkotikabrott och anser att all hantering av kokainet ryms där.

Tingsrätten konstaterar också att narkotikaaffären var en del av organiserad brottslighet med förgreningar till Balkan.

50-åringen straffas hårdast, med åtta års fängelse, 30-åringen för sju år, 31-åringen får sex år och 40-åringen ett år.

LÄS MER:Misstänkt narkotika hittad på Råda kyrkogård

LÄS MER:Polisen går ut med fantombild för att lösa misstänkt mord

LÄS MER:Nya gröna vindar blåser över svenskt flyg

ANNONS