Jessica hade intensiv smärta – fick vänta över två timmar på ambulans

En av dem som reagerat på Härryda-Postens rapportering om försenade ambulanser är Landvetterbon Jessica Berndt. Hon har själv varit i en situation där hon fått vänta på ambulans i över två timmar.
– Jag hade sådan smärta och dödsångest, det var inte klokt, säger hon om händelsen.

ANNONS

Jessica Berndt, som bor i Landvetter, är ute i en hästhage med sin sambo Roland när Härryda-Posten ringer. Hon kommer fortfarande ihåg händelsen som traumatisk.

Hon berättar att det var vintern innan pandemin när hon började må dåligt. Hon hade själv ingen aning om vad det rörde sig om. Hon fick hugg i ryggen, sedan spred sig smärtan och blev värre och värre.

– Jag hade så ont och började bli nervös för att det kunde vara en hjärtinfarkt. Kvinnor kan få diffusa symtom, som smärta i bröstkorg och mage.

Trots detta ville hon in i det sista undvika att kontakta sjukvården, även fast sambon och barnen också var oroade.

ANNONS

När hon inte tog sig från soffan till toaletten utan blev liggande på hallgolvet sa sambon att ”nu måste vi ringa ambulansen”.

– Jag försökte att inte visa hur ont det gjorde för barnens skull, de var alldeles i upplösningstillstånd redan. Det var en så ovärdig situation, ligga där med en hink bredvid och kräkas, berättar hon.

SOS-operatören försäkrade att en ambulans var på väg

112-appen krånglade och ville inte visa korrekta koordinater, så sambon ringde. På andra sidan linjen försäkrade en larmoperatör att en ambulans var på väg.

Jessicas mamma, som har jobbat över 30 år som undersköterska inom bland annat medicin och neurologi, kontaktades också. Hon kastade sig in i bilen och körde mot sin dotter.

– Mamma såg det direkt att det inte var som det skulle, hon känner mig, så hon ringde ambulansen igen, eftersom de fortfarande inte hade kommit, berättar Jessica.

Efter över två timmar dök till slut ambulansen upp på uppfarten. Då var Jessica Berndt så smärtpåverkad att hon inte riktigt kände sig ”med” i vad som hände.

Hon låg fortfarande där på hallgolvet med ena benet krampaktigt upptryckt mot bröstkorgen.

– Jag hade sådana fruktansvärda smärtor. Av någon anledning tog ambulanspersonalen det rätt lugnt och frågade om det kunde vara en panikattack och om jag kunde gå. Min mamma, eller om det var min sambo, svarade bara att ”om hon hade kunnat gå hade vi ju kört in henne själva”, berättar hon.

ANNONS

Efter att hon burits in i ambulansen på en bår kopplades det på en slang och kollades EKG, vad Jessica själv kan minnas. Hennes mamma satte sig fram i bilen och hon själv fick morfin.

– Det krävdes så fruktansvärt mycket morfintabletter för att det skulle bli smärtlindring. Jag låg i kramper. Där gick det upp för ambulanspersonalen hur det var ställt, de sa ”ojdå, nu förstår vi att det här verkligen är riktigt illa”.

Var ett kraftigt njurstensanfall: ”Värre än att föda barn”

Efter undersökningar på sjukhuset visade sig att det var ett njurstensanfall. Den som har haft ett vet hur ont det kan göra. I vissa situationer kan det bli komplikationer som kan vara livshotande.

I Jessica Berndts fall klarade kroppen av att krossa njurstenarna. Enligt henne sa sjukvården att det kan ha orsakat den intensiva smärtan, när ”bitarna går igenom systemet”.

– Jag fick en spruta rätt in i magen, det var så skönt.

Jessica Berndt har haft fler anfall efteråt, men inte lika kraftiga.

– Det var värre än att föda barn, och då har jag ändå fött två barn, det är ingenting mot njurstensanfall, berättar hon.

Händelsen blev aldrig anmäld. Men hon berättar att hon och hennes sambo har funderat vad som inträffade i efterhand. Det gör henne frustrerad.

ANNONS

– Det är ju inte långt från Östra sjukhuset till oss. Vi hade ju varit framme flera gånger om. De sa ju bara ”ambulansen är på väg, den är på väg”. ”Hur lång tid?” Nej, det kan de inte säga. Hur vet operatören ens att den är på väg? Min teori är, kvinna med smärta och diffusa symtom, då tror de att hon har panikångest.

Fast panikångest ger ju inte smärta?

– Nej, men det kan ju ge tryck över bröstet. Nej, jag vet inte hur de resonerade. Nu skulle jag i alla fall dra mig för att ringa ambulansen, om det händer något liknande. Jag skulle hellre ligga vrålandes av smärta i baksidan av en bil om det går. Hellre det än att ligga i två timmar på ett hallgolv, säger Jessica Berndt.

Vill du dela med dig av dina upplevelser av vården? Hör av dig till oss på redaktionen här.

LÄS MER:Fler ambulanser ses inte som lösningen för att öka responstiden

LÄS MER:Hälften av ambulanserna hinner inte i tid till Härryda kommun

LÄS MER:Kravet: Ta bort gul skunkkalla, jätteloka och jättebalsamin

ANNONS