Hälften av ambulanserna hinner inte i tid till Härryda kommun

Regionens mål är att ambulanser som rycker ut på akuta ärenden ska anlända inom 20 minuter. Under 2022 anlände enbart 47 procent av samtliga utryckningar till Härryda kommun i tid.
– Bor du i Härryda så får du en sämre ambulansvård än i Göteborg, säger Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson.

ANNONS
|

Regionens mål är att 90 procent av invånarna i en kommun ska få akut ambulansvård inom 20 minuter. Akut innebär exempelvis livshotande tillstånd eller svåra olyckor.

Regionens sjukvård drivs av fem delregionala nämnder. Härryda kommun tillfaller nämnd Göteborg som hade bäst statistik för helåret 2022, samtidigt som Härryda kommun hade sämst ambulansföring.

Enbart 47,5 procent av 1 395 utryckningar förra året nådde fram inom 20 minuter.

– Det är inte bra och är väl ett bevis på att vi har längre avstånd till där ambulansen finns. Naturligtvis ska vi ha samma tillgänglighet som alla andra. Men jag tänker att det finns lösningar och jag får följa upp det när jag sett rapporten, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

ANNONS

Siffrorna kommer från den uppföljning som regionen gjort av tidigare vårdöverenskommelser. Rapporten visar att inget av länets sjukhus klarar av målen. Statistiken visar att 75,8 procent av utryckningarna inom Göteborg stad hann fram i tid. I Partille kommun hann 73,5 procent av 1 494 utryckningar i tid.

Chefen: ”Vi har utmaningar med Härryda”

Elisabet Hammar är verksamhetschef för ambulanssjukvården på Sahlgrenska och hon bekräftar att man har "utmaningar med Härryda kommun". En stor anledning till detta handlar om var ambulanserna befinner sig när ett larm kommer in.

– Det finns åtta utbudspunkter i vårt upptagningsområde. De har så pass mycket att göra att ambulanserna ofta är ute och rullar när de får ett uppdrag. På glesbygden, som Härryda exempelvis, blir det mer sårbart eftersom man inte rullar på samma sätt. Jämför man med Partille så är det fler som bor där, säger Elisabet Hammar.

Hon berättar även att samtliga ärenden som går över 20 minuter noteras som ett försenat ärende. Även om ambulansen anlänt bara någon sekund över tiden.

– Det handlar inte om många sekunder, och man kan också önska att man tittar mer än bara på tiden. Kvaliteten på den vård som ambulansförarna kommer med är viktig. Vi samarbetar också med Räddningstjänsten som åker för att nå en första insats i väntan på att ambulansen kommer fram. Det är vanligt i Härryda kommun, säger hon.

ANNONS

Forskning visar att trycket på ambulanssjukvården har ökat. Vi har en åldrande befolkning och allt fler ringer till 112. Samtidigt är det en ökad mängd ärenden som är av icke-akut karaktär. Därför tvingas ambulanssjukvården att anpassa och förnya sin verksamhet.

– Vi jobbar ständigt för att nå våra mål och mycket handlar om resursoptimering. Just nu har vi ett pilotprojekt där vi tittar på hur vi kan använda våra resurser på klokast sätt. Det är klart vi önskar fler resurser men man måste nyttja de man har på bäst sätt. Att titta på varje uppdrag på förhand är viktigt, så att det inte skickas onödiga resurser, säger Elisabet Hammar.

Majoriteten av ärendena i Härryda kommun, Göteborg, Mölndal och Partille tillhör Sahlgrenska. Statistiken visar att skillnad mellan stad och glesbygd är stor avseende responstider för ambulans.

Statistiken blottlägger att resultatet är kopplat till geografiska förutsättningar, och att respons mellan stad och glesbygd är stor. Nationellt är skillnaden mer än dubbelt så lång tid mellan de sämsta och de bästa tiderna.

Facket: ”Bor du i Härryda får du sämre vård”

Henrik Johansson är förbundsordförande i Ambulansförbundet. Han har tät kontakt med sina medlemmar på Sahlgrenska och följer upp verksamheten på nära håll. Han kritiserar verksamhetschefens resonemang:

– Att räkna på sekunderna gör att det låter som om det handlar om en bilfabrik, som att man pratar om produktion. Det är förseningarna som kostar personer livet, säger han och betonar vikten av att utöka antalet ambulansstationer och tillägger:

ANNONS

– Kollar vi exempelvis på Göteborgsområdet är det inte så långt man behöver köra för att nå ut till glesbygden och Härryda kommun.

Henrik Johansson lyfter den stora skillnaden mellan stad och glesbygd, både utifrån ett nationellt perspektiv men också utifrån hur det ser ut i Västra Götaland. Han tycker att det just nu "ser ut som om det finns ett A-lag och B-lag".

– Ambulansvården är feldimensionerad och just nu är det en direkt fråga gällande skillnaden mellan storstad och landsbyggnad. Var du bor ska inte avgöra en insatstid. Om du bor i Härryda i stället för centrala Göteborg så kommer du få en sämre ambulanssjukvård, säger han och avslutar:

– Jag brukar säga att om det inte alltid finns en ambulans inne på stationen så innebär det att det finns en ambulans för lite.

LÄS MER:Mariia siktar på att jobba som läkare – även i Sverige

LÄS MER:Bygglovsnämnden i Härryda kommun granskas av JO

LÄS MER:SMHI-prognosen: Sol och upp mot 13 grader väntar i påsk

Siffror från rapporten

Procenttalet visar andel förstabil som anlände inom 20 minuter. Siffran visar antalet ärendenummer enligt helåret 2022.

Göteborg 75,8 % 25 418

Alingsås 75,7 % 1 826

Mölndal 74,7 % 2 632

Partille 73,5 % 1 494

Kungälv 71,5 % 1 734

Ale 70,3 % 1 087

Stenungsund 66,7 % 1 117

Lerum 66,2 % 1 350

Tjörn 64,9 % 633

Öckerö 62,1 % 503

Lilla Edet 55,1 % 862

Härryda 47,5 % 1 395

Källa: ”Uppföljning av vårdöverenskommelser 2022-2023 för sjukhusen, helår 2022”

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Härryda kommun

LÄS MER:Bygglovsnämnden i Härryda kommun granskas av JO

LÄS MER:SMHI-prognosen: Sol och upp mot 13 grader väntar i påsk

ANNONS