Jaspiloterna hyllar hembygden Härryda i ny singel

Bandet Jaspiloterna har hängt ihop i drygt 30 år och består av fyra män från runt om i Härryda kommun. Nu har de släppt en ny singel som heter just Härryda – och syftar på orten.
– Det var nog en hyllningssång från början men så blev det något annat av det. Det finns något otroligt tragiskt i att man lägger ner ett samhälle, säger Magnus Ahlbom.

ANNONS
|

En gång i veckan träffas bandet för att repa i Kent Olofssons garage som är en kombinerad studio och verkstad. Sedan starten i början av 1990-talet har bandet gett ut en blandning av singlar och album. Ofta med namn som är svåra att inte notera, bland andra Tandläkare Lind är sadist och Råttgift i mitt kaffe.

Även namnet på själva bandet sticker ut.

– Det var i vevan när Jas-planet kraschade i Stockholm och då tyckte vi att det var ett roligt namn. Det var en fritidsledare på fritidsgården i Landvetter i början av 1990-talet som föreslog det, säger Kent Olofsson.

ANNONS

Vid intervjun med Härryda-Posten är det bara Kent och Magnus som har möjlighet att närvara. Båda från orten Härryda. Som deras senaste singel uttryckligen handlar om.

Det är Magnus som stått för textförfattandet.

– Den handlar om hur en person som är från orten Härryda kan se på samhället. Men den beskriver också hur samhället faktiskt ser ut. Man kan säga att det är ett ställe som är dött. Det finns inget kvar förutom långtidsparkeringar, fabrikslokaler och en skola, säger han.

Kent fyller i:

– Den skrevs lite för att hylla Härryda hur det var en gång i tiden.

Det märks att de känner starkt för just Härryda-låten.

– Man blir lite tagen, säger Kent.

– Det började som ett skämt men det känns som en viktig grej. Frågan man ställer sig är: ’Får det verkligen se ut hur fan som helst?’, säger Magnus.

”Kan låta hur som helst”

Beskrivningen av deras musik är varierad.

– I grunden gladpunk men kan faktiskt låta hur som helst nästan. Vi har den stora förmånen att ha friheten att göra vilka låtar vi vill och folk köper det verkar det som. En gång i tiden kallade vi det för dansbandspunk, säger Magnus.

– Jag vet inte, vi är mest glada och kör på, säger Kent.

ANNONS

Har en trogen publik

Kärnan av lyssnarna finns i närområdet och har blandade åldrar. Nyligen fick singeln spelningar även från Stockholm och Skåne. De släpper en eller två låtar per år och har ungefär lika många bokade spelningar.

– Oftast är det fullt när vi spelar, det är väldigt roligt, säger Kent.

Vilka reaktioner har ni fått på den nya låten?

– Det är ju hur många som helst som lyssnat i alla fall, säger Kent.

När Härryda-Posten kollar siffrorna på Spotify har låten under 1000 spelningar och bandets antal lyssnare i månaden är lite under 300 stycken.

– Alla som hört den som jag vet har varit positivt överraskade för det är kanske inte en låt man förväntar sig att vi ska göra. Med en text som handlar om något konkret. Så brukar det väl kanske inte vara. Utgångspunkten är nästan alltid att det är en humoristisk tvist, säger Magnus.

Musikvideon till Härryda släpps innan årsskiftet.

Varför håller ni fortfarande på?

– Vi älskar musik, så är det ju, säger Kent blixtsnabbt.

– Det är något i mig som driver på. Samtidigt får det vara lagom, svarar Magnus.

Nästa projekt: Bumbibjörnarna – i rockversion

I somras åkte föreningen Bikers against pedofiles i en stor kortege med runt tusen motorcykelförare i Göteborg som en del av en välgörenhetsdag kallad Baprun. Där spelade Jaspiloterna, berättar Magnus.

ANNONS

I sommar ska de göra samma sak och uppträda med en cover på låten till barnprogrammet Bumbibjörnarna. I rockversion.

– Det händer att vi gör covers, konstaterar Magnus.

LÄS MER:Socialchefen: ”Vårt arbete bygger på förtroende”

LÄS MER:Kvinna från Härryda häktad för grovt narkotikabrott

LÄS MER:Trafikverkets avståndstavlor lämnar utrymme för förvirring

ANNONS