Industriområdet i Björröd växer – nytt bygge planeras

Industriområdet i Björröd fortsätter att växa. Ytterligare ett bygge är på gång och det första spadtaget tas troligtvis kring årsskiftet.
– Vi gör fastigheten så generisk som möjligt, säger Fredrik Jagersjö Rosell, Sverige-VD på Panattoni.

ANNONS

I Björröd bor det för närvarande drygt 600 personer. Trots ortens storlek håller industriområdet i Björröd på att utvecklas till något av ett logistiknav. Och ett företag som har bestämt sig för att ge sig in i leken är logistik- och industriutvecklingsföretaget Panattoni, som nu är i startgroparna för att bygga en ny logistikfastighet om drygt 12 000 kvadratmeter på orten.

Fredrik Jagersjö Rosell, Mölnlyckebo och Sverige-VD på Panattoni, berättar att de normalt arbetar efter två affärsmodeller, där den ena innebär att man utvecklar en fastighet för en specifik kund och då anpassar den efter kundens behov direkt. Den andra modellen, vilket är hur de arbetar med fastigheten i Björröd, är att de bygger utan att på förhand ha en specifik hyresgäst.

ANNONS

– Vi bygger ett tomt skal och sedan vet vi hur man gör fastigheten så generisk som möjligt, så vi vet vilken takhöjd vi behöver uppnå, vi vet golvbärighet och annat. Så vi bygger en stor öppen anläggning där det finns flexibilitet att anpassa lokalen.

De har redan börjat föra samtal med flera möjliga intressenter, men har ännu inte skrivit på något avtal med någon.

– Vi har flera dialoger igång med olika spekulanter på så väl hela som delar av fastigheten.

Fastigheten i Björröd blir företagets första i Göteborgsområdet, men de hoppas på att hitta fler fastigheter att utveckla, men enligt Fredrik Jagersjö Rosell är det svårt att hitta de möjligheterna.

– Det är stor konkurrens och svårt att få fram detaljplanelagd mark för industri och logistik. Så när det väl kommer ut är efterfrågan väldigt stor, så de går åt. Det är brist på logistikmark i hela Göteborgsregionen.

Varför har ni valt att etablera er just i Björröd?

– Vi köpte av en privat aktör som ville sälja den marken. Det är vårt första projekt där det redan finns en byggnad som vi ska riva, som har uppnått sin tekniska livslängd, för att bygga någonting mer hållbart och användbart. Utifrån hållbarhetsperspektiv är det någonting vi tycker om att göra, för då tar man inte ny jordbruksmark i anspråk, utan använder industrimark som redan har brukats.

ANNONS

Tanken är att de ska kunna sätta spaden i backen kring årsskiftet och därefter räknar man med att fastigheten står klar runt ett år senare.

LÄS MER:Snart ska ny jättebyggnad ta form i Landvetter

LÄS MER:Här är de planerade och pågående bostadsprojekten i Härryda kommun

LÄS MER:Byggbolag orsakade utsläpp i skyddade Björrödsbäcken

ANNONS