Härryda kommun upphandlade för 40 miljoner – genom direktupphandling

Härryda kommun har direktupphandlat ett avtal för bostad med särskild service enligt tillhörande LSS-lagstiftning. Summan för kontraktet var cirka 40 miljoner och överstiger tröskelvärdet för direktupphandling. Ingen annan aktör fick lägga anbud.
– Jag förutsätter att det är korrekt gjort rent juridiskt. Det är inte så att vi slänger ut pengar för att. Det här är ett särskilt behov som uppstår. Den här personen behöver det och vi har inget annat, säger Maria Kornevik Jakobsson, (C), ordförande för socialnämnden.

ANNONS

I december signerade Karin Ivarsson Lindell, verksamhetschef för funktionsstöd, Härryda kommuns dokumentation över upphandlingen. I den går att läsa att kommunen inte har möjlighet att erbjuda insatsen i egen regi och att uppdraget därför gick till Bräcke diakoni. Ingen annan aktör hade möjlighet att lägga anbud. Avtalet sträcker sig till den sista april 2030.

Som motivering till beslutet har kommunen angett att det saknas ramavtal. Det är en typ av avtal som fastställer villkoren som ska gälla för de köp som senare görs från avtalet, förklarar Sofia Åberg som arbetar vid frågeservice vid Upphandlingsmyndigheten.

– När en upphandlande myndighet behöver göra återkommande inköp är det vanligt att man har ett ramavtal och ser över vilka behov som senare uppstår. Det gör ramavtal flexibla, till skillnad från kontrakt som avser ett faktiskt inköp, säger hon.

ANNONS

Enligt Sofia Åberg utgör saknad av ramavtal inget skäl i sig för att direktupphandla.

– Att det saknas ett befintligt avtal är inget argument för att inte annonsera. Det är endast i undantagsfall som det är möjligt att direktupphandla, exempelvis om det finns synnerliga skäl, säger Sofia Åberg.

Verksamhetschefen i Härryda kommun förklarar över telefon för Härryda-Posten varför ramavtal saknas.

– Det kan vara så att det generellt inte lämpar sig särskilt bra för varor och tjänster där vi ser att behovet väldigt sällan uppstår, säger Karin Ivarsson Lindell.

Hon förtydligar senare över mejl att kommunen tidigare har haft upphandlade ramavtal inom det berörda området:

”Behovet av tjänster av nu aktuellt slag uppstår sällan, och när det väl uppstod, kunde avtalet inte nyttjas på grund av att att avtalsleverantören vid tidpunkten inte hade möjlighet/kapacitet/kompetens att ta emot den enskilde individen, nyttjades aldrig ramavtalet. Kommunen gjorde därför bedömningen att något nytt ramavtal inte skulle upphandlas”.

Synnerliga skäl

Anledningen till att det gjordes en direktupphandling är enligt kommunen att det föreligger synnerliga skäl i det enskilda fallet – vilket kan utgöra grund för att inte annonsera ut tjänsten.

– Synnerliga skäl kan exempelvis vara att det endast finns ett möjligt vård- och boendealternativ på grund av behovens omfattning och närheten till anhöriga eller geografisk närhet, säger Karin Ivarsson Lindell.

ANNONS

I kommunens dokumentation av direktupphandlingen är den exakta motiveringen som följer:

”Vid placering har stor vikt lagts vid geografiskt läge med hänsyn till barnets fortsatta kontakt med vårdnadshavarna och verksamhetens möjlighet att tillgodose barnets omfattande behov med hög kvalitet i utförandet av stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och hälso- och sjukvårdslagen.”

Bara Bräcke diakoni tillfrågades

I handlingen går det också att läsa att ingen annan leverantör har erbjudits att lämna anbud på kontraktet värt cirka 40 miljoner kronor inkluderat optioner och förlängningsmöjligheter – med hänvisning till de synnerliga skälen.

När Härryda-Posten söker kommunjuristen Thomas Byström som är rådgivande vid upphandlingsfrågor svarar han att han inte är insatt i ärendet, men skriver i ett mejl att:

”... man oftast behöver kika på en rad olika leverantörer. Det är mycket som ska stämma vid en sådan här typ av placering. Det rör sig ofta om boenden som bara har ett fåtal platser. Placeringen behöver vara lämplig i förhållande till den enskildes vårdbehov samt i förhållande till övriga boende. Ålder och funktionsvariationer på övriga boende behöver därför beaktas. Sedan behöver självklart också närhet till anhöriga och övriga anknytning beaktas. Boendet måste helt enkelt stämma överens med den enskildes behov.”

Överstiger tröskelvärdet

Upphandlingsmyndigheten vill inte kommentera det enskilda ärendet men konstaterar att utgångspunkten är att upphandlingar ska utannonseras. Framför allt när det handlar om summor över direktupphandlingsgränsen för statliga myndigheter, vilken är drygt 7,8 miljoner kronor.

ANNONS

– Syftet med att upphandlingar ska annonseras är att hela marknaden ska få chans att erbjuda sina tjänster. Det spelar egentligen ingen roll hur mycket man överstiger direktupphandlingsgränsen om det finns skäl att direktupphandla. Kärnfrågan är om det är en otillåten direktupphandling eller inte. Om en domstol skulle säga att det inte är skäl nog till direktupphandling, alltså att det inte finns synnerliga skäl, då är upphandlingen otillåten, säger Sofia Åberg.

LÄS MER:Så gick det med Landvetterbördiga Clara Henrys scendebut

LÄS MER:Olika sorters semlor populärt inslag hos Källarbacken i Hällingsjö

LÄS MER:Jonas Böhlmark tar sig genom Europa för ökad kunskap kring bipolär sjukdom

ANNONS