Härryda kommun om utbyggnad av fibernät: ”Glesbygden ligger efter”

Härryda kommun har numera en bredbandssamordnare, som ska hjälpa till för att få upp bredbandstäckningen bland invånarna.
– Bra om informationen kommer ut, glesbygden ligger efter, säger Irmana Cukur, administrativ chef.

ANNONS
|

I Härryda kommun har minst 90 procent av hushållen nu tillgång till bredband. Men utanför tätorterna har kommunen upptäckt att det ser det annorlunda ut.

Runtomkring Rävlanda, Hindås och Hällingsjö är exempel på områden där fibernätet inte är lika utbyggt.

– På totalen ser det bra ut, men om vi bryter ner det på glesbygd, så hamnar vi någonstans på runt 64, 65 procent. Det låter väldigt lågt, med tanke på att vi är en storstadsnära kommun. Så det är det vi vill få upp, framför allt för företagen, säger Irmana Cukur, som är administrativ chef inom Sektorn för samhällsbyggnad.

ANNONS

Regeringens bredbandsmål är att hela landet ska vara uppkopplat till år 2025. Även om Härryda kommun inte själv bygger ut, äger eller levererar egna fibernät, ses en poäng i att finnas tillhands för allmänheten.

– Vi kan inte gräva åt dem, men vi kanske kan titta på hur hushållen och företagen kan gå vidare. Vi kan ge råd, pusha på och exempelvis hjälpa till med hur man bildar en fiberförening för att söka stöd, berättar hon.

”Vi är sista fläcken här på jorden, hur får vi bredband?”

Eftersom det är ungefär 6 år sedan det fanns en bredbandssamordnare senast som kunde svara på invånarnas frågor, hoppas Irmana Cukur att ryktet nu sprider sig.

– Vi har en konsult nu på en dag i veckan. Man kanske inte har haft behovet innan pandemin, men när man börjat jobba mer hemma märker man att det saknas en bra och stabil uppkoppling. Bara på den här sista månaden har vi fått tre, fyra mejl, från både företag och privatpersoner som skriver ”vi är sista fläcken här på jorden, hur får vi bredband? Nu har vi någon som kan fånga upp det.

Så småningom är tanken att bredbandstäckningen ska ses över även internt.

– Kommunal verksamhet är inte bortglömd. Vi diskuterar hur vi ska fånga upp det också. Exempelvis hemtjänsten. Att hemtjänsttagarna också har bredband när personalen ska dit, så att de kan koppla upp sig mot sina system. Men just nu handlar det om stöd och råd till kommuninvånarna, säger Irmana Cukur.

ANNONS

LÄS MER:Polisen går ut med fantombild för att lösa misstänkt mord

LÄS MER:Brist på viktig blodgrupp i Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Nya gröna vindar blåser över svenskt flyg

ANNONS