Härryda kommun är en av årets filmkommuner – mer bio på Mölnlycke kulturhus

Härryda kommun har fått äran att utses till en av Göteborgs filmfestivals filmkommuner 2023.
– Det är tänkt att film och foto ska bli ett litet tema under hela året, säger Hanna Uddenberg, barnkultursamordnare på Härryda kommun.

ANNONS

Varje år utser Göteborg filmfestival några kommuner i regionen till årets filmkommuner. Förutom Härryda, som för andra gången blir utsedda, är Mark, Skövde och Vänersborg i år filmkommuner.

Det innebär inget pris, utan ett tätare samarbete med Göteborgs filmfestival, förklarar Hanna Uddenberg, barnkultursamordnare på Härryda kommun.

– I många år har vi visat invigningsfilmen och livestreamat invigningsceremonin på Mölnlycke kulturhus. Men i år blir det även filmvisningar under veckan efter, säger hon.

Visar Exodus, Hélène & Mathieu och Passagerare i natten

Göteborgs filmfestival inleds den 27 januari och Mölnlycke bio är en av 53 biografer som då visar årets invigningsfilm, Exodus av Abbe Hassan.

På tisdagen veckan efter visas fransk-tysk-luxemburgsk-norsk filmen ”Hélène & Mathieu” och på torsdagen franska filmen ”Passagerare i natten”.

ANNONS

– Det är två riktigt bra filmfestivalfilmer skulle jag vilja säga. Sen kommer vi också visa Startsladdenfilmerna på lördagen, säger hon.

Startsladden är Sveriges främsta kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster.

– Det är ju många som inte hunnit göra långfilm än som börjar sitt filmskapande med kortfilm. Det kan vara jättespännande små guldkorn där som man inte hade en aning om att de fanns. Och de här filmerna kommer vi att visa gratis, säger Hanna Uddenberg.

Startskottet på ett år med tema film och foto

Filmfestivalveckan är enligt Uddenberg startskottet på ett år med tema film och foto i kommunen.

– Det här är den första delen i att vara filmårskommun. Förhoppningsvis kommer vi för första gången kunna ha utomhusbio i Mölnlycke i slutet av augusti eller i början av september.

Och till hösten när det är dags Göteborg Film Festival Prisma, en filmfestival för barn och unga, kommer det arrangeras en egen liten Prismafestival i Mölnlycke.

– Sen ska vi försöka hitta lite ytterligare saker under året som har anknytning till film och foto. Det är tänkt att det ska bli ett litet tema under hela året, säger Hanna Uddenberg.

LÄS MER:Åsikterna mellan blocken går isär gällande utdelning på 15 miljoner från Förbo

LÄS MER:Här spelas det mattcurling i Rävlanda föreningsgård

LÄS MER:Infastrukturministern efter Ola Sernekes kritik: ”Trafikstarten ska inte försenas”

ANNONS