Tidsplanen för Landvetter Södra klubbad: ”Saker kan alltid ändras”

Inflyttningen till det massiva stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra närmar sig. Nu finns en tidsplan att arbeta efter. Bolagets vd Maria Ådahl förbereder projektet för dialoger, aktiviteter – och genomförande.

ANNONS
|

Trots lågkonjunktur och befarad recession tuffar stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra på. Den första etappen med 4 000 vad bolaget kallar för klimatsmarta bostäder för 10 000 invånare ”väl integrerade med naturen” har tagit ett steg närmare förverkligande.

I ett pressmeddelande häromdagen meddelade bolaget att konsortiets styrgrupp och bolagets styrelse nu klubbat igenom en tidsplan som ska vara vägledande under de kommande åren. Bolagets vd Maria Ådahl menar i en intervju med Härryda-Posten att projektet ligger i helt rätt fas under de kommande årens ekonomiska stålbad.

– Det enda man vet med säkerhet är att konjunkturen går upp och ner. Det är positivt att jobba med planering när det är lågkonjunktur för då det är man redo med detaljplaner när det vänder igen, säger Ådahl.

ANNONS

Dialog ett verktyg för att nå framgång

Tidsplanen ger för handen att innevarande år handlar om att dela in den första etappen i detaljplaner. I den ska vägar och bebyggelseområden mejslas fram på planstadiet tillsammans med Härryda kommun och arkitekter. Det handlar om området längs Magasinsvägens förlängning och på Ramberget.

Och under 2024 ska den första detaljplanen antas av kommunfullmäktige, en process som även ska hinna med samråd.

Detaljplaner har en tendens att bli försenade på grund av överklaganden. Har ni räknat med det?

– Det är nåt man får ta höjd för och vara beredd på, men vi kan inte utgå från det. Vi siktar på att ha en god dialog med olika intressenter för att minska risken för överklaganden, menar Maria Ådahl på Landvetter Södra AB.

Sedan ska det gå mer eller mindre raskt, enligt tidsplanen. Redan 2025 ska de första kvarteren börja byggas med första inflyttningen två år senare, år 2027. Tretton år senare, år 2040, ska första etappen av Landvetter Södra vara utbyggd.

Men att tidsplanen skulle vara huggen i sten är inte säkert, tillstår Maria Ådahl.

– Man måste hela tiden jobba med en tidsplan. Det är liknande som med en exploateringskalkyl som utvecklas kontinuerligt. Men alla parter tror på den och det är den vi jobbar ifrån. Sen kan saker alltid komma att ändras.

ANNONS

Landvetter Södra kan dra nytta av lågkonjunkturen

Det svåraste för byggsektorn i en lågkonjunktur, menar Maria Ådahl, är projekt som redan är under produktion eller står inför nystart.

– Nu jobbar vi med strukturplanen för området. Sen kommer den delas in i olika detaljplaner som vi arbetar med parallellt.

Exakt vad som ska byggas först, bostadsrätter eller hyresrätter, är inte bestämt än. Det kan bli – inget av det.

– Vi jobbar utifrån beslutad tidplan och vad som byggs först får vi vara flexibla kring. Är det lågkonjunktur fortfarande så kanske man börjar med de offentliga verksamheterna först, skolor exempelvis. Det kan vara lönsamt för en kommun att bygga under lågkonjunktur.

Evenemang ska ge ett smakprov av Landvetter Södra

Men långt innan byggstart ska Härrydabor och boende i Landvetter få sig ett smakprov av vad den nya staden kan tillföra kommunen. Bolaget kommer använda sig av så kallade platsaktiviteter, ett vanligt sätt att föra samman besökare på det framtida bostadsområdet genom kulturaktiviteter eller andra publika evenemang.

– Vi jobbar även på att få till olika platsaktiviteter. Vi vill ha någon form av dialogplats eftersom vi vill vara nära invånarna och föra dialog med och lyssna och lära av deras tankar och tillvara på det. Det är ju så vi skapar värde för invånarna.

ANNONS

Bland annat ungdomars perspektiv är något som Landvetter Södra arbetar aktivt med.

– Vi har bland annat dialoger med skolungdomar genom samarbetet med projektet Tillsammans för Agenda 2030. Sen så är ju politiken medborgarnas röst och de har vi ju jättetät kontakt med.

Bland annat finns det planer på ett gemensamt evenemang på plats med föreningar i Landvetter och övriga Härryda kommun.

Åkte till Helsingborg i Skåne för inspiration

Tidigare år hölls stadsmässan H22 i Helsingborg. Landvetter Södra besökte den skånska orten för att få inspiration till det fortsatta utvecklingsarbetet. Bland annat lyfter Maria Ådahl fram ett byggprojekt i Oceanhamnen som använde sig av återvunnet tegel.

– De jobbade mycket med cirkulära frågor och att bygga inte bara hållbart utan även med inslag av återvunnet material. Att jobba cirkulärt så långt man kan är inspirerande.

Fotnot. I en tidigare version av artikeln hänvisades till den fördjupade översiktsplanen för Landvetter Södra, som dock införlivades med den pågående översiktsplanen i november.

LÄS MER:Försvarsadvokaten: ”Han har inte med det här att göra överhuvudtaget”

LÄS MER:Volvos nya gröna satsning på Landvetter milstolpe för flyget

LÄS MER:Tuffare tider för Mölnlycke IF – kommunens bidrag har krympt

ANNONS