Han är Sjövalla-målvakten som också släcker bränder

Han skyddar Sjövalla FK:s mål på matcher och släcker bränder när det behövs. Ibland har det till och med råkat inträffa samtidigt. Härryda-Posten fick en pratstund med 29-åriga André Meurk som brinner för Mölnlycke.

ANNONS
|

Deltidsbrandmannen André Meurk välkomnar in Härryda-Posten till den lilla brandstationen i Mölnlycke. Tidningens utsände och värden slår sig ner på ovanvåningen med utsikt ner mot vagnhallen.

– Det här är vårt vardagsrum kan man säga.

Jobbet som brandman har han haft i cirka tio år. Hans pappa fick ett flygblad till sig i handen och anmälde sonika sin då 18-åriga son till testerna. Först ville André inte – men ångrade sig.

– Man gör tester för klaustrofobi, simning, höjd och löptester till exempel. Det är ingenting man gör i vardagen. Jag ville utmana mig själv.

Han kom in – och blev kvar.

ANNONS

– Det är ett så himla roligt jobb. Framför allt för att vi har en så bra gemenskap här på stationen. Vi hjälper varandra och det är ett väldigt spännande yrke. Det som kan vara jobbigt är att jag åker ju ut när någon annan har drabbats av något – som en räddningstjänst är.

De är ofta först på olyckor och kan larmas ut på mycket mer än bränder.

– Då kan det vara så att vi åker ut för att stötta en ambulans eller att vi är före ambulans och hjälper till där. Det kan vara djur som far illa. Du är aldrig med om samma sak och man måste hela tiden vara förberedd på att de här nya sakerna kan hända så att man inte bara kör allt på rutin. Man måste öva mycket för att vara så skarp som möjligt.

Inför kvällens match mot Göteborg SIF : ”Vi borde vinna”

Men André Meurk är inte bara brandman. Nästan hela sitt liv har han även spelat fotboll och är Sjövalla FK:s kämpe i målet.

– Jag började i Sjövalla när jag var i 7-årsåldern. Jag satsade rejält på fotbollen och gick över till Öis och Gais och vände tillbaka hem och började spela i Mölnlycke IF och IS och sedan tillbaka till Sjövalla där jag varit i några år. Det känns jättebra. Vi har en väldigt bra gemenskap i laget.

ANNONS

Hans uppgift är att vakta målet. Så har det nästan alltid också varit. När han var liten hade han för dålig kondition. Den har han dock övat upp nu och får träningen på köpet i jobbet. Han svarar snabbt på frågan om han har något bra träningstips.

– Crossfit. Det är bra för då tränar man nästan alltid hela kroppen och du får upp puls. Du kör så mycket du orkar och alla kan göra det.

Försvaret bakom backarna har numera blivit rutin för honom.

– Tidigare har jag varit nervös för att göra misstag eftersom man är i en sådan utsatt position. Ett skott som man släpper in kan göra att man förlorar matchen medan en forward kan missa fem frilägen och fem öppna mål. Men nu när man har kommit upp lite i ålder släpper man den biten. Det är väldigt roligt att spela fotboll nu.

I kväll väntar en match mot Göteborg SIF i division sex. Sjövalla FK ligger på plats två i tabellen, Göteborg nummer sju.

– Den ska spelas på Guldheden inne i stan klockan åtta, det gillar man för det brukar inte vara så varmt då. Vi mötte dem i våras i någon cup och tyvärr förlorade vi den matchen. Vi hade många spelare som var sjuka och skadade. Men det är ett bra lag. Det verkar vara ett gött gäng. Men vi borde vinna, säger han och lägger till:

ANNONS

– Vi har ett bra spel som vi är trygga i. Men vi har väl haft lite problem i vissa matcher att få in bollen i mål, så kan man säga.

Släckte eld mitt under pågående fotbollsmatch

I Sjövallas senaste match i turneringen mot Härryda IF – ett derby som slutade 3-3 – kom hans brandmanskunskaper väl till pass. Två bengaler tog eld vid sidan av planen.

– Det var väldigt roligt att få visa mitt lag att jag faktiskt är brandman. De fick se mig live. Jag var på så bra humör så när väl den där hörnan kom stod jag nästan bara och skrattade. Bollen bara seglade över mig långsamt. Jag behöver komma upp i temperament lite när jag spelar fotboll för att komma i gång. Det var lite snopet och jag fick göra några räddningar sedan men att släcka branden var det bästa, säger han och skrattar.

Också vid ett annat tillfälle krockade hans världar.

– Vi spelade en match en gång på Djupedalsplanen, det är vår hemmaplan. Då hade jag jour och hade försökt byta bort den men det gick inte. Jag la min sökare vid målet och hade alla grejer redo. Det var en kille som kom fri från halva planen och då började min sökare pipa. Jag hade sagt till domaren innan att om jag bara sticker gör jag det av en anledning. Den pep så jag vet inte ens om det blev mål, jag bara sprang till bilen. Det kändes väldigt snopet, för under en match kanske man inte har något att göra.

ANNONS

Det fanns ingen tid att rädda skottet först?

– Nej det gjorde det faktiskt inte. Så kan det vara i livet.

Sjövalla vann senare under kvällen mot Göteborgs SIF med 3-2.

André Meurk

Ålder: 29

Familj: Sambo, hund och barn på väg.

Bor: Mölnlycke

Sysselsättning: Deltidsbrandman (räddningstjänst i beredskap) studerar till drifttekniker inom fastigheter och arbetar som glasögonoperatör.

LÄS MER:Här kan du parkera i Mölnlycke på Hulebäcksgymnasiets student

LÄS MER:Politiker tveksamma till sex timmars arbetsdag inom socialtjänsten

LÄS MER:Hushållssopor dumpas vid Rådasjöns naturreservat: ”Olagligt”

ANNONS