Guinevere är Mölnlyckes ridande Lucia: ”Pirrigt”

På söndagen den tredje advent anordnade Råda ridklubbs ungdomsstyrelse ett ridande luciatåg. Det bjöds på sång direkt från hästryggen och alla som ville kunde få klappa hästarna.

ANNONS
LocationMölnlycke|
|

Vid Råda säteri står fyra hästar uppradade redo för avmarsch. Täten tar den rutinerade 22-åringen Selim som idag har renhorn på huvudet – han är maskerad som Rudolf. På ryggen sitter lucian Guinevere Enoksson, 15 år.

– Vi har haft luciatåg i några år men det är första gången någonsin för mig, säger hon.

Hur känns det?

– Jo, men det är lite pirrigt och nervöst, jag brukar inte sjunga så ofta så det kan bli intressant. Men det ska bli trevligt att få gå runt i snön med hästarna och så.

Är det inte svårt att rida och sjunga samtidigt?

ANNONS

– Rida har vi ju gjort så länge, men lite svårt att komma ihåg texter och så om man inte är så van att sjunga, säger Guinevere Enoksson.

Hur reagerar hästarna på att ni plötsligt brister ut i sång?

– Selim här, han är van vid det mesta. Jag tror inte de kommer reagera så speciellt. Kanske att de blir nyfikna när det är mycket människor eller vi har andra kläder på oss men annars tror jag det kommer gå bra.

Julia fick klappa ”renen” Rudolf

Så bär det av. Tåget skrittar långsamt neråt Råda Rum. Förvånade söndagsflanörer tittar efter de hästburna tärnorna och tomtarna. De tar ton, ”Natten går tunga fjät” hörs först svagt och sen lite starkare men i olika takt. Alla börjar skratta.

– Jag tror det blir svårt om vi ska sjunga på led, de längst bak hör inte. Vi får nog ta det när vi står stilla sen, säger Agnes Eriksson, 16 år och tomte för dagen.

Väl nere vid Råda Rum radar tåget upp sig och tar ton. Förbipasserande barn och föräldrar stannar upp, tittar nyfiket. Bland åhörarna står Lena Ernholm med barnen Julia Ernholm, 7 år, och Vera Wesslau, 6 år. Julia tycker om hästarna och får gå fram och klappa hästen ”Rudolf”.

ANNONS

– De är fina, säger hon och mamma Lena håller med.

– Så lugna och snälla trots att det är så mycket folk, säger hon.

Vad tycker du om det ridande luciatåget?

– Roligt, säger Julia.

– Ja, jättefint! Kul att de kommer hit upp och att Rudolf fick vara med också, säger mamma Lena Ernholm och pekar på hästen Selim som är väl maskerad med renhorn på huvudet.

LÄS MER:Käpphästkamp i Landvetter när Landvetter Ryttarsällskap firade jul

LÄS MER:Inbrott på byggarbetsplats i Mölnlycke

LÄS MER:Sillskola med stjärnkrögaren Dan Lexö från Mölnlycke: ”Spara såsen till påsken”

ANNONS