Fotbollscup i Hindås lockar rekordmånga ungdomslag

I helgen är det dags för Hindås cup, den årliga fotbollsturneringen för barn och ungdomar. På Fagervallens idrottsplats ska 130 lag från olika orter på västkusten sparka boll från morgon till kväll.
– I år blir cupen större än någonsin, säger Markus Lund från IFK Hindås.

ANNONS
|

Hindåscupen har arrangerats 12 gånger, med uppehåll 2021 med anledning av pandemin. Bakom arrangemanget står IFK Hindås med hjälp av ideellt arbete från föräldrar och spelare. Cupansvarig är Markus Lund som även är tränare och ledamot i klubben. Han jobbar till vardags som produktionschef på ett stort byggföretag och har därför vana av att planera, även om cupens storlek börjar nå bristningsgränsen.

Förra året deltog runt 100 lag. I år blir det 130.

–Jag tror att 100–110 lag är det mest optimala för planeringen. Vi kommer ro ihop detta, men en dröm är ju att få bygga ut Fagervallen. Klubben växer så det knakar, säger Markus Lund.

ANNONS

Han upplever att fotbollsintresset i Hindås är stort och att cupen gynnar orten som helhet. Hindås har runt 3 340 invånare och av dem är ungefär 300 medlemmar i fotbollsklubben, enligt Lund. Det betyder alltså att en ungefär en tiondel av Hindås befolkning har medlemskort i IFK Hindås.

Eldsjälar gör Hindås cup möjlig

På Fagervallens två planer kommer det sparkas boll från morgon till kväll under både lördagen och söndagen. Matcherna spelas i två halvlekar på 15 minuter vardera. Lagen kommer från flera orter på västkusten och spelarna är i åldrarna 8–12 år. På plats finns parkeringsvärdar, mat och fika – allt anordnat av frivilliga föräldrar och klubbmedlemmar. Nytt för i år är att det finns sponsorer som gör det möjligt att dela ut priser och medaljer. Bland annat ska matchbiljetter till BK Häcken och Gais lottas ut.

Markus Lund berättar att det har varit många veckors planering. De sista förberedelserna görs på fredagskvällen innan cupen startar klockan 08:00 på lördag morgon. Han vill också understryka att han inte vill ta åt sig all ära.

– Det hade aldrig gått att göra utan den planeringsgrupp jag ingår i och alla föräldrar. Jag är absolut inte ensam om detta, säger han.

Det är mycket som ska klaffa även utanför fotbollsplanen. Tidigare år har det kommit kritik från dem som bor i anslutning till Fagervallen för att det är mycket trafik. Markus Lund tycker att det hanterats bra genom information och planering.

ANNONS

– Vi har tillstånd för evenemanget från polisen och ett bra samarbete med räddningstjänsten så att de kan komma fram. Det finns sjukvårdstält. Jag vill tro att cupen gör mycket för Hindås. Det är ett jätteroligt evenemang som sätter orten på kartan. Vi har konkurrens med andra cuper som spelas samma helg, men ändå söker sig flera lag återkommande till Hindås vilket är kul, säger Markus Lund.

LÄS MER:Fotbollsmatch inställd – motståndarlag fick inte ihop spelare

LÄS MER:Landvetterbon Kristian roddar Göteborgs Jubileumsfirande: ”Galet”

LÄS MER:Så var studenten 2023 för eleverna på Hulebäck

ANNONS