Förslaget: Ingen simhall i östra delarna av Härryda

Ett medborgarförslag om att uppföra en ny simhall i de mellersta eller östra delarna av Härryda möter nobben av den kommunala förvaltningen. På torsdag röstar politikerna om saken.

ANNONS
|

Bygg en simhall i de mellersta till östra delarna av Härryda kommun. Det föreslår en Härrydabo i det numera nedlagda systemet för medborgarförslag. Men när kommunstyrelsen sammanträder på torsdag föreslår förvaltningen att politikerna ger tummen ner.

Härrydabon som föreslagit en ny simhall har anfört att det är besvärligt att ta sig med kollektivtrafik till Mölndal eller Göteborg där de närmaste simhallarna finns – och där det även är på väg att uppföras nya, moderna simhallar. Dessutom lyfter förslagsställaren att bristen på en simhall försvårar för kommuninvånarnas möjligheter att ägna sig åt tränings- och motionssimning under vinterhalvåret.

Samtidigt påpekar förvaltningen att det sedan tidigare gjorts två oberoende och externa utredningar om förutsättningarna för en simhall i kommunen, där båda har förordat en eventuell placering i de mer befolkningstäta västra delarna av Härryda kommun.

ANNONS

Simhall där det finns flest invånare

Förvaltningen konstaterar i sitt underlag till kommunstyrelsen att Härryda tillsammans med Partille kommun ”är bland de största kommunerna sett till befolkning i Sverige som inte erbjuder sina invånare ett eget badhus.”

Samtidigt nämns de tidigare utredningarna om en eventuell framtida simhall i Härryda som gjordes 2016 samt ett fullmäktigebeslut från 2017 där en motion avslogs som gjorde gällande att Hindås skulle vara ett seriöst lokaliseringsförslag.

En av de två utredningarna, som genomfördes av PP arkitekter, menade för sju år sedan att Mölnlycke skulle vara den bästa placeringen, med förslag som Mölnlycke Fabriker, Mölnlycke IP och Djupedals IP. Förslaget landade då i att Mölnlycke Fabriker var bäst lämpat givet närheten till andra idrottshallar samt attraktionskraften i ett samlat idrottskluster.

Förvaltningens rekommendation avslutar med att en simhall bör vara placerad i närheten av skolor, arbetsplatser, bostäder och allmänna kommunikationer vilket ”stärker förutsättningarna för en långsiktigt ekonomiskt hållbar anläggning.”

Slutligt beslut om medborgarförslaget tas under torsdagens kommunstyrelsemöte.

LÄS MER:Utredning om idrottshall klar – frågan tas ett varv till i kommunstyrelsen

LÄS MER:Förslaget: Cykelväg mellan Hindås och Rya – beslut väntas

LÄS MER:Tusentals står i kö för operation på Mölndals sjukhus – når inte upp till vårdgarantin

ANNONS