Familjecentral i Rävlanda är på tapeten

Socialnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att undersöka hur en familjecentral kan etableras i Rävlanda.

ANNONS

Socialnämnden i Härryda kommun har gett i uppdrag till förvaltningen att utreda hur och när en familjecentral i Rävlanda kan bli verklighet. Förutsättningarna som ska utredas berör bland annat lokaler och personal.

I dagsläget finns familjecentraler i Mölnlycke, Landvetter och Hindås. Eva Karlsson (M), andre vice ordförande för socialnämnden, berättar att man nu vill satsa mer på de östra delarna av kommunen. Just familjecentraler fokuserar mycket på förebyggande arbete.

– På familjecentralen ska det finnas till exempel barnavårdscentral, öppen förskola, det ska kunna finnas en socionom eller en psykolog. Så att det finns en mötesplats för familjer med barn upp till sex år där föräldrarna kan få hjälp och stöd i sin föräldraroll och man får ett socialt umgänge på öppna förskolan. Och att man i tid ska kunna, på ett enkelt sätt, se att det här kanske är ett barn som kommer behöva lite mer stöd, så att man tidigt kan fånga upp familjer som behöver extra hjälp.

ANNONS

Karlsson säger att det inte har setts ett särskilt behov av detta i just Rävlanda men att det finns en poäng med närhet när det kommer till just familjecentraler. Dessutom finns redan en barnavårdscentral i Rävlanda vilket förenklar arbetet med att starta en familjecentral. Ett annat alternativ är att samarbeta med den privata vårdcentral som redan finns i Rävlanda.

Trots att kommunen vill satsa på det östra delarna av Härryda svarar Eva Karlsson nej på frågan om det finns planer på att öppna en familjecentral i Hällingsjö.

– Så långt har vi inte tänkt. Det ska ju vara där det redan finns en befintlig barnavårdscentral. Så nej, Hällingsjö har vi inte tänkt på.

LÄS MER:Här får flest parkeringsböter i Härryda

LÄS MER:Följ med in i renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri – med spår av George W. Bush

LÄS MER:Johannes ”Gneben” Aira åkte ut ur semifinalen i Talang i TV4

ANNONS