Här får flest parkeringsböter i Härryda

Härrydaborna betalade nästan 800 000 kronor i parkeringsböter förra året och totalt utfärdades 1 686 böter. Härryda-Posten har listan över gatorna där flest åker dit.

ANNONS

Härrydaborna betalade exakt 786 200 kronor i parkeringsböter under 2022 och året dessförinnan 783 600 kronor. Det skiljer alltså endast 2 600 kronor.

– En stor anledning till att man får böter i Härryda kommun är för att man missat att sätta p-skivan. Antingen att man glömt eller missat att sätta den eller överskridit tiden, säger Lena Johansson, trafikingenjör på Härryda kommun.

Så mycket betalade Härrydaborna totalt

En kontrollavgift ges om man felparkerar på kvartersmark, en parkeringsanmärkning får man på en allmän gata eller allmän parkeringsplats. Det är detaljplanen för området som avgör.

Parkeringsanmärkning 2022: 591 000

Kontrollavgifter 2022: 195 200

Parkeringsanmärkning 2021: 668 800

Kontrollavgift 2021: 114 800

Källa: Härryda kommun och polisen.se.

Här är gatorna där flest får p-böter

De två gatorna och parkeringsplatserna där flest fick böter under förra året, 2022, var Biblioteksgatan och Brattåstorget. Sammanlagt landade summan på 275 600 kronor.

– Vi har också fokus på parkeringsövervakning i centrummiljöerna i Mölnlycke och Landvetter. Därför är det inte konstigt att det bli en del böter där, säger Lena Johansson.

ANNONS

Tillåtet att skriva en egen p-skiva

Många av parkeringsytorna i Mölnlycke och Landvetter centrum har en till två timmar tillåten parkeringstid där man ska använda parkeringsskiva, p-skiva.

– P-skivor kan man hämta ut gratis i våra bibliotek eller på kommunhuset. Har man ingen p-skiva kan man skriva en egen lapp. Då skriver man sin ankomst tid avrundat till närmsta halvtimmen framåt, säger Lena Johansson.

Alltså: Om man kommer klockan 11:12 skriver man ”Ankomsttid 11:30" på sin handskrivna p-skiva.

Dit går dina bötespengar

En annan vanlig anledning till att man får böter är att man ställer sig på en gata där det råder parkeringsförbud.

– Oavsett om man får en kontrollavgift eller parkeringsanmärkning går det till trafikverksamhetens budget. Men det är inget som vi budgeterar efter och pengarna finns inte med som en budgeterad intäkt. Det går till underhåll och drift av gator och grönområden.

Hur parkerar man perfekt då?

– Då ska man titta på skyltarna längs gatan eller parkeringsplatsen och följa det som står.

Och hur sköter sig Härrydaborna?

– Överlag tycker jag att de sköter sig bra, säger Lena Johansson och avslutar:

– Men det som är allvarligt är när man ställer sig på en gång- och cykelbana och tvingar ut oskyddade trafikanter att gå på vägen. Även när man ställer sig på en parkering för en rörelsehindrad. Man kanske ska göra ett snabbt ärende men det kan uppstå problem för dem som behöver den platsen.

ANNONS

Så gör du för att överklaga parkeringsböter

• Det är till polisen som man bestrider en parkeringsböter. Denna måste betalas och ditt bestridande måste ha inkommit senast sex månader efter att du betalade.

• Polisen hanterar endast böter som utfärdats kommunal mark, alltså parkeringsanmärkningar och inte kontrollavgifter.

• En parkeringsanmärkning kan man betala här via polisens hemsida.

• När det gäller kontrollavgifter måste man vända sig till de parkeringsbolaget som utfärdat den. Denna ska dock inte betalas in. Det betyder att man accepterat den.

Källa: Polisen.se

LÄS MER:Följ med in i renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda Säteri – med spår av George W. Bush

LÄS MER:Johannes ”Gneben” Aira åkte ut ur semifinalen i Talang i TV4

LÄS MER:Så kan Rävlanda trädgård fortsätta med verksamheten

ANNONS