Ett steg närmare nattomsorg i Härryda – nämnden har gett grönt ljus

Barnomsorg nattetid och helger är inom Härryda kommun ett steg närmare att bli verklighet. Hur det ska erbjudas har gjort att ett regelverk dröjt.

ANNONS

Efter att det i kommunen har märkts en efterfrågan på barnomsorg på obekväma arbetstider har det arbetats fram ett förslag på vilka kriterier som ska gälla, vilket Härryda-Posten tidigare berättat om.

Bland annat är det tänkt att de som söker ska ha ett kontinuerligt behov av barnomsorg på obekväm arbetstid, det vill säga tidiga morgnar, kvällar, nätter och helger, och att de kan styrka sin arbetstid med schema.

I tisdags beslutade politikerna i utbildning-, kultur-, och fritidsnämnden att anta de nya reviderade placeringsföreskrifterna för förskolan och andra pedagogiska verksamheter, där kriterierna för att söka nattomsorg finns med.

ANNONS

Och det är ett steg på vägen mot så kallat nattis.

– Det är inte justerat än, men det är inget konstigt. Placeringsföreskrifterna antogs, med en förändring. Och det var då en strykning av mening om intyg, berättar Sven Karlsson (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Det som tagits bort i föreskriftsförslaget är meningen där den sökande uppmanas att styrka att denna har försökt att förändra sina arbetstider, innan den sökt nattomsorg.

Sven Karlsson (M) ordförande i utbildning-, kultur- och fritidsnämnden i Härryda kommun.
Sven Karlsson (M) ordförande i utbildning-, kultur- och fritidsnämnden i Härryda kommun. Bild: Malte Just

Det kravet vände sig bland annat oppositionspolitikern Siw Hallbert (S) emot, som sitter som ledamot i den aktuella nämnden.

– Det anser jag att vi inte kan kräva av en förälder. Så den meningen vill jag ska strykas, men vi får se vad som händer, sade hon till Härryda-Posten inför beslutsdagen.

Hur nattomsorg ska erbjudas har diskuterats sedan i höstas

Tidigare har det funnits önskemål om att det också ska beskrivas hur barnomsorg på obekväm arbetstid ska utföras i de nya föreskrifterna, det vill säga om detta ska erbjudas i hemmet eller i en förskolelokal.

I höstas var frågan uppe i dåvarande välfärdsnämnden. Maria Kornevik Jakobsson (C), dåvarande ordförande i välfärdsnämnden, föreslog att barnomsorg på obekväm arbetstid skulle ske hemma hos den enskilda kommuninvånaren. Något hon anser än idag. Medan oppositionen med Siw Hallbert (S) i spetsen ansåg att barnomsorg inte ska begränsas till att utföras i den enskildas hem.

ANNONS

En knapp majoritet i nämnden ville då att det skulle förtydligas i föreskrifterna att barnomsorgen skulle ske i hemmet. Men efter att ärendet varit uppe hos kommunstyrelsen fick förvaltningen uppdraget att formulera om dokumentet så att det möjliggör ”barnomsorg på obekväm arbetstid i en förskolelokal i kommunen”.

För en tid sedan slog förvaltningen fast att det nya regelverket kan antas i befintlig form, utan att själva utförandet behöver slås fast i förväg.

Och i tisdags togs antogs alltså föreskrifterna om barnomsorg på obekväm arbetstid i nämnden igen.

Nu ska det nya förslaget skickas vidare till kommunfullmäktige, via kommunstyrelsen.

– Det är först när kommunfullmäktige slagit fast det, som det gäller. Det har ju varit meningar åt båda håll, men nu i slutändan finns det inget styrande vad det gäller hur det ska utföras från den politiska sidan, än i alla fall, i och med att det ju ska upp i kommunfullmäktige, säger Sven Karlsson (M).

LÄS MER:Bildextra: Vårkväll i Mölnlycke

LÄS MER:Mycket pollen i Härryda 2023 – medicin hjälper mot symtom

LÄS MER:Akuta SOS-larm ska inte bedömas av sjuksköterskor

ANNONS