Akuta SOS-larm ska inte bedömas av sjuksköterskor

Vårdutbildad personal från Västra Götalandsregionen ska sluta svara på akuta larmsamtal till 112. Det har Västra Götalandsregionens politiker beslutat trots en massiv kritik.

ANNONS
|

Den första bedömningen av hur akut ett larm till 112 är behöver inte längre göras av Sjukvårdens larmcentral som lyder under Västra Götalandsregionen. Nu har VGR beslutat att det i stället ska vara SOS Alarms operatörer som avgör hur akut larmet är och vilket behov av hjälp den nödställda har, skriver GP.

Vårdpersonal på larmcentralen har under vintern varit starkt kritiska till förslaget och hävdat att patientsäkerheten ifrågasatts. Men nu har regionens politiker bestämt att ett nytt samverkansavtal ska gälla.

– Det här har länge varit en infekterad fråga, konstaterar Pär Lundqvist (L).

Dyra avtal med Sjukvårdens larmcentral

I det nuvarande upplägget har tanken varit att det skulle bli färre felaktiga utryckningar om utbildade sjuksköterskor svarade på samtalen och gjorde en första bedömning.

ANNONS

– Detta har trots upprepade resurstillskott och riktade insatser aldrig nåtts, säger Janette Olsson (S).

– Vi har inte klarat av att svara på alla samtal, och då har samtalen gått tillbaka till SOS Alarm. Vi har haft avtal med dem som varit väldigt dyra, säger Håkan Lösnitz (SD), till tidningen.

Nu ska i stället SOS Alarms operatörer göra en prioritering redan från början. Skulle det behövas en högre medicinsk bedömning ska en sjuksköterska hos SOS Alarm kopplas in.

Arbeta tillsammans under en övergångsperiod

Västra Götalandsregionen ska ha ansvar för dirigering av ambulanser och de samtal till SOS Alarm som inte bedöms vara livshotande eller akuta.

Beslutet klubbades enhälligt i regionfullmäktige på tisdagen.

Nu ska operatörer på SOS Alarm och VGR:s anställda jobba ihop till dess avtalet träder i kraft i september 2024.

LÄS MER:Efter branden i Landvetterkrossen – frustration och oro bland grannar

LÄS MER:Man indragen i bil och rånad – tre gripna

LÄS MER:Genom helvetet på två hjul – Jimmy Rönn tävlar i världens tuffaste cykellopp

ANNONS