Eriksson om KD-toppens avhopp: ”Olyckligt”

Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö har meddelat sin avgång efter en polisanmälan om ofredande, berättade Ingerö själv i ett inlägg på Facebook på tisdagen.
– Det är jätteolyckligt för partiet, säger Håkan Eriksson Kristdemokraternas gruppledare i Härryda kommun.

ANNONS
|

Kristdemokraternas partiledning skakades under tisdagen av ett plötsligt avhopp och en allvarlig polisanmälan. I ett inlägg på Facebook meddelar KD-toppen Johan Ingerö att han lämnar uppdraget som partisekreterare, efter endast sex månader på posten. Orsaken till avgången ska vara en polisanmälan mot honom, där en partikamrat polisanmält honom för ofredande. Det påstådda ofredandet ska ha skett på en efterfest i en hotellsvit under valvakan för valet till Europaparlamentet 2014. Ingerö skriver:

”Jag borde såklart inte ha deltagit i en fest av det slaget över huvud taget, särskilt inte eftersom jag vid tillfället var partiets presschef. Att jag gjorde det beror på att jag vid den här tiden, för nio år sedan, befann mig i ett aktivt alkoholmissbruk ... Jag skriver detta för att jag inser att mitt förflutna kan hållas emot mig.”

Eriksson (KD): ”Jätteolyckligt för partiet”

Kristdemokraternas gruppledare i Härryda kommun, Håkan Eriksson, överraskades av beskedet om Ingerös avhopp, som han fick till sig via media.

– Det är klart att det här är jätteolyckligt för partiet. Men jag känner honom inte så väl så jag kan inte uttala mig om honom som person. Jag fick det i tidningen idag, så jag blev faktiskt överraskad av detta, säger Håkan Eriksson till Härryda-Posten.

ANNONS

Johan Ingerö avslutar sitt meddelande på Facebook med att skriva:

”Men oavsett alla sakförhållanden så har bedömningen gjorts att jag inte kan utföra uppdraget som partisekreterare. Jag har därför blivit skild från mitt uppdrag ... Det är förstås en stor sorg att lämna på detta sätt.”

Er partiledare tog ett strafföreläggande för grovt förtal, nu rör det sig om en polisanmälan av er partisekreterare. Hur kommer det sig att partisekreteraren får gå när partiledaren kunde stanna?

– Det är ju upp till var och en och göra det ställningstagandet, en polisanmälan är ingen dom. Det är väl något man gjort i samförstånd och bedömt att situationen på sikt kan bli ohållbar, då får man skiljas åt, naturligtvis, säger Håkan Eriksson.

Busch kommentarer inte orsaken till avgången

I ett pressmeddelande från Kristdemokraterna väljer partiledare Ebba Busch att kommentera nyheten utan att nämna orsaken till partisekreterarens plötsliga avhopp:

Johan Ingerö har tjänstgjort som partisekreterare under en händelserik övergångsperiod där Kristdemokraterna gått från opposition till regeringsställning. Hans väldokumenterade kommunikativa förmåga och politiska kunnande har kommit väl till pass. Jag vill tacka Johan Ingerö för hans många år i partiets tjänst och önska honom lycka till.

Håkan Eriksson tror inte avhoppet kommer att skada partiet långsiktigt.

– Självklart är detta inte bra, sedan tror jag inte detta ska påverka oss på längre sikt även om det känns så idag, så är det, säger han.

I väntan på att en ny partisekreterare ska tillträda kommer biträdande partisekreterare Fredrik Noreback ta över Ingerös uppdrag. Johan Ingerö nekar till brott.

LÄS MER:Man åtalas för kvinnas död i Mölnlycke

LÄS MER:Guld för Mölnlycke Frisbee Club i den snällaste sporten: ”Man litar på sina motståndare”

LÄS MER:Familjecentral i Rävlanda är på tapeten

ANNONS