Efter Härryda-Postens granskning: Förvaltningen ska bli mer transparent

Kommunstyrelsen i Härryda ska ge sin förvaltning i uppdrag att utreda förutsättningarna för att kommunen ska visa större öppenhet med offentliga handlingar. Detta bland annat efter att Härryda-Posten uppmärksammat att dokument från miljö- och bygglovsnämnden inte varit tillgängliga online för Härrydaborna.

ANNONS
|

– Hela förvaltningen är generellt sett väldigt angelägen om att inte göra fel, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

Han syftar på en oro för att bryta mot Dataskyddsförordningen (GDPR).

– Var går gränsen för när man byter mot det? Det vill säga publicering av personuppgifter, säger han.

Därför har den styrande koalitionen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sportpartiet och Kommunpartiet gjort ett så kallat initiativärende i kommunstyrelsen. Syftet är att undersöka hur Härryda kommun kan göra handlingar och underlag offentliga på nätet före sammanträden.

Bristande transparens digitalt

I dagsläget är inte alla handlingar från miljö- och bygglovsnämnden tillgängliga på kommunens hemsida. Det som tillgängliggörs på Härryda kommuns hemsida är ärendelistan, sammanträdesprotokoll och beslut där personuppgifter om den sökande är borttagna.

ANNONS

I andra kommuner, som Växjö, finns handlingarna inför möten att hämta på kommunhuset. De går även att få skickade till sig av nämndssekreteraren.

– Alla bygglovsärenden och miljöärenden är kopplade till en person eller ett företag. Men, vår utgångspunkt är att vi vill vara så öppna och transparenta som möjligt.

Inte heller övrigt underlag för nämnden är tillgängligt digitalt jämfört med underlag från kommunstyrelsen och övriga nämnder.

Per Vorberg är övertygad om att förslaget att påbörja utredningen går igenom på nästa sammanträde i kommunstyrelsen.

– Det skulle vara märkligt om inte alla tycker att det här är bra i sak.

Varför påbörjas det här arbetet först nu?

– Dels är vi inne i en ny mandatperiod, dels håller vi på att se över alla reglementen, dels har det uppmärksammats av Härryda-Posten att vi inte har handlingarna tillgängliga och då blir vi lite extra sporrade.

Han uppskattar att arbetet kommer att ta några månader.

Varför har dokumenten inte varit tillgängliga online tidigare?

– Jag tror att… Man har gjort som man alltid gjort och det har varit att: ’här har vi personuppgifter och då publicerar man inte det. Punkt.’ Ingen har ifrågasatt det men nu gör vi det.

Utöver utredningen arbetar förvaltningen med att ordna ett vad Per Vorberg kallar för webbinarium där äldre handlingar ska finnas att tillgå på ett öppet sätt. När det är klart kan han dock inte svara på.

ANNONS

LÄS MER:Mia vågade ta steget in i Härrydas hockeyvärld

LÄS MER:Så påverkar elpriserna konstsnöproduktionen i Hindås, Landehof och Bollekollen

ANNONS