Därför trivs de äldre på Rådahemmet i Mölnlycke

Det fungerande samspelet mellan personal och boende verkar vara en del av svaret på varför många boende trivs på Rådahemmet.
– Man får den hjälpen man behöver och vi som bor här har trevligt. Och personalen är förstås trevlig den också, säger Berit Håkansson, 87 år.

ANNONS
|

Rådahemmet är det högst rankade äldreboendet i Härryda kommun, enligt ny statistik från Socialstyrelsen som Härryda-Posten har rapporterat om tidigare. 94 procent av de som bor på just detta äldreboende är ganska, eller mycket nöjda, med att kalla Kyrkvägen 21 i Mölnlycke för sitt hem.

Härryda-Posten gjorde ett besök för att prata med de boende och personalen om varför det ser ut så.

Damerna Majken Kullgren, 100, Birgitta Andreae, 92, och Berit Håkansson, 87, har blivit goda vänner på boendet. De har slagit sig ned vid ett bord med utsikt ut över Mölnlycke. Kaffe och mjuk kaka, med inslag av hallon, är framdukat.

ANNONS
Besvär med ryggen gjorde att Birgitta Andreae ville flytta till äldreboendet.
Besvär med ryggen gjorde att Birgitta Andreae ville flytta till äldreboendet. Bild: Cornelia Smedberg

Birgitta Andreae, 92 år: ”Det bästa är personalen”

Birgitta har bott här i cirka ett år. Tidigare bodde hon i ett hus och arbetade som rektor på Djupedalsskolan. Besvär med ryggen gjorde att hon behövde flytta.

– Jag hade inte orkat en vecka till där så därför trivs jag väldigt bra och mår bra här. Det bästa är personalen här. De är fantastiska. Min sambo bor också här. Vi har varsitt rum. Än så länge kan jag gå ut med min rullator. Det är skönt, jag kan gå ner till torget men det blir inga långa promenader. Mina barn bor i Göteborg. De är här ibland och då kan vi åka ut och så där, berättar hon.

Berit är polioskadad och kan inte stå själv på benen. En rullstol hjälper henne.

– Jag har kämpat länge hemma, men sedan bara gick det inte. Jag trodde inte att jag skulle klara av att byta men jag tänkte att jag prövar och det gick jättebra, säger hon om flytten till Rådahemmet.

Hon tycker om att lösa korsord, läsa och har med sin dator.

– Jag läser en del nyheter och håller ordning på min ekonomi och betalar räkningar och så. Jag vill göra det så länge jag kan komma ihåg att göra det.

ANNONS

Hon orkar inte vara med på alla aktiviteter men är med på det hon kan.

– Det är roligt när någon kommer hit och sjunger för oss. Kyrkan kommer hit varannan vecka. De har en kort andakt. Det brukar vara välbesökt.

Hundraåringen om vad som är viktigt i livet

Majken fyller 101 år om några dagar. Under sitt yrkesliv arbetade hon i herrbutik.

– Det har passat mig tror jag, säger hon.

Den rosa tröjan, det några nyanser mörkare läppstiftet och silversmyckena vittnar om att känslan för stil sitter i. Hon har bott på Rådahemmet i åtta år.

– Det är väldigt bra. Väldigt bra. Personalen är så duktig och bra. Det man ber dem om gör de mer än gärna och de är alltid trevliga.

Hon fortsätter:

– Det är inte roligt att bli gammal. Man blir trött på något underligt sätt. Man vill gärna ligga och sova. Men jag är ganska bra egentligen, säger hon, och ett stort skratt utbryter.

Berit flikar in:

– Vi är så glada att du är här.

Hur ser en vanlig dag ut för dig här på Rådahemmet, Majken?

– Jag äter och sover. Men det går bra. Jag är med lite grann, jag läser tidningen varje morgon.

Vad är viktigt i livet?

ANNONS

– Man ska se det bästa utav livet. Man får hoppas att man inte blir för dålig. Men är man frisk ska man utnyttja det så mycket man kan. Om man kan vara ute och resa, det har jag gjort väldigt mycket.

Undersköterskorna Farhad Zamani och Heli Tihinen.
Undersköterskorna Farhad Zamani och Heli Tihinen. Bild: Cornelia Smedberg

Undersköterskan om undersökningen: ”Man blir stolt”

Undersköterskorna Farhad Zamani och Heli Tihinen sitter i en soffa i en bit bort. Farhad har arbetat på Rådahemmet i åtta år.

– Det är bra att jag jobbar på ett äldreboende som fått så högt betyg. Man blir stolt, säger han.

Heli lyfter fram det kollegiala samspelet som viktigt för att vilja komma tillbaka till jobbet – även inne på sitt fjortonde år.

– Vi är väldigt olika och kommer från olika länder men vi samarbetar. Man hjälper varandra och får lära av varandra. De flesta gillar varandra och fast vi inte alltid kommer överens är det inte långsint. Vi är varandras arbetsmiljö och här av en anledning.

Anledningen är givetvis att ta hand om de boende.

– Vi är väldigt nära de boende. Just att man är intresserad av deras liv. Det är inte bara någon äldre som flyttar in, det är så mycket mer. Man tar reda på deras livsberättelse, säger Heli.

Och engagemanget går åt båda håll.

ANNONS

– Ni visar kort på era barn och så där, säger Berit.

Vad betyder det för dig som bor här att det är så?

– Det gör att jag kan vara öppen jag också, säger hon.

Särskilt boende för äldre (SÄBO)

• Det som i dagligt tal kallas för äldreboende benämns som särskilt boende för äldre. Det är en behovsprövad boendeform enligt Socialtjänstlagen.

• Fram till år 2045 väntas antalet personer över 80 år öka från 500 000 till 1 miljon personer.

• Härryda kommun garanterar en plats i särskilt boende inom tre månader efter fattat beslut. I de fall en plats inte kan erbjudas inom den tiden kompenseras brukaren med två månaders fri hemtjänst.

Källa: Sveriges kommuner och regioner och Härryda kommun

LÄS MER:Här är det bästa och sämsta äldreboendet i Härryda kommun just nu – enligt de boende

LÄS MER:Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6 000 bostäder

LÄS MER:Sportbaren i Hindås blev thaikök – nu utökas restaurangen

ANNONS