Sportbaren i Hindås blev thaikök – nu utökas restaurangen

För ett år sedan genomgick Sportbaren i Hindås en förvandling. Från just sportbar – till thaikök. Ägaren Kemal Aykut säger att satsningen har gått över förväntan och att restaurangen nu planerar att utöka verksamheten.
– Det har varit jättepositivt och försäljningen har gått oväntat bra.

ANNONS

Kemal Aykut, som äger både thaiköket och pizzerian i Hindås, är en folkets man. I alla fall på så vis att han lyssnar på vad de vill ha. För ett år sedan fick han nämligen höra att Hindåsborna saknade ett thaikök, och sagt och gjort – ett thaikök blev det. Vilket Härryda-Posten tidigare har berättat om.

Den numera före detta Sportbaren fick nytt namn, nya skyltar, utökad meny och en ny kock. Men i övrigt är mycket sig likt.

Inredningen andas fortfarande i huvudsak sportbar. Det enda som egentligen vittnar om att det gömmer sig en thaikock någonstans i köket är ett glas med ätpinnar som har placerats på baren. Som upplagt för viss förvirring kan tyckas, men det har aldrig varit ett problem, menar ägare Kemal Aykut.

ANNONS

– Hindås är så litet så ryktet går fort. Och så har vi ändrat allt på Google och sociala medier och så, säger han.

Så alla har fattat grejen?

– Ja, precis!

Och skulle någon trots allt bli lite förvirrad och tro att de har klivit in på en vanlig sportbar så är det inga problem heller, för även den gamla menyn med mer klassisk barmat så som hamburgare finns kvar. Och kranarna på baren är fortsatt fyllda med öl.

”Har gått oväntat bra”

I samband med att Kemal gjorde om Sportbaren till thaikök så anställde han en ny kock. Kritsadar Korn, eller ”Nico” som de andra kallar honom, värvades på rekommendation och veckopendlar från Falköping.

Så du stal honom då?

– Ja, jag stal honom, säger Kemal och skrattar.

Med tanke på att hela idén med att börja servera thaimat kom från Hindåsborna själva så fanns det en viss förväntan om att det skulle bli en lyckad satsning. Men det visade sig gå ännu bättre än förväntat.

– Det har varit jättepositivt med hans mat och Alis service har blivit jätteomtyckt här i Hindås. Så försäljningen har gått oväntat bra, säger Kemal och fortsätter:

– Jag hade varit glad om vi hade sålt 40, 50 maträtter om dagen, men nu ligger det på vardagar på 50 till 60 rätter och 70 till 90 på helgerna.

ANNONS

Svärson på upplärning

Ali Erhan, ansvarig för driften av Hindås thaikök, tillika Kemals svärson, är på upplärning. Med tanke på den succé thaiköket blev har de nämligen bestämt sig för att utöka verksamheten på så vis att de går från att ha öppet fem dagar i veckan till sju. Därför håller Ali nu på att lära sig att laga thailändsk mat även han, för att på sikt kunna avlasta Nico.

– Han är färdig till 50 procent, så när han kommer upp till hundra procent så kommer vi börja köra sju dagar i veckan, säger Kemal.

Men Ali vill nog ändå hävda att han har kommit lite längre än så.

– Det är bara såser kvar, men jag är nästan klar. Det är bara en sås kvar och det är att man måste lära mig pad thai.

Är det den svåraste?

– Ja, den är lite svårare. Så jag skriver allt här, säger han och visar ett gäng post-it-lappar uppsatta på sidan av ett köksskåp.

Aha! Lite fusklappar?

– Ja precis!

Förutom att Ali ska kunna hoppa in i köket vid behov, när han inte behöver ta beställningar och servera gäster, så har de även planer på att värva ytterligare en thaikock. Den personen kommer börja i samband med att de utökar öppettiderna. Men först stundar någonting mycket viktigare. Ali väntar nämligen när som helst sitt första barn.

ANNONS

– Så han ska få vara lite pappaledig och sedan i januari och februari brukar det vara ganska lugnt, så mot våren någon gång tänker jag att det blir, säger Kemal.

Fotnot. Den här artikeln är en del av artikelserien ”1 år med Härryda-Posten” där tidningen följer upp vår egen journalistik som publicerats under det gångna året.

LÄS MER:Hindås sportbar blir Hindås thaikök

LÄS MER:Joanna Rubin Dranger skriver om Hindås – tilldelas fint litteraturpris

LÄS MER:O’Learys-ägaren: ”Det är högt i tak men ändå ordning och reda”

ANNONS